KORNATSKA TRAGEDIJA

'Utvrdite je li Slavica mogao spasiti živote 12 gasitelja'

U nalogu za nastavak postupka od istražitelja se traži da utvrde bi li došlo do eruptivnog požara da je bivši šef šibenskih vatrogasaca poduzeo sve kako bi se ugasio onaj primarni
 Vjekoslav Skledar / CROPIX

ZAGREB - Vrhovni sud u rješenju kojim se Županijskom sudu u Šibeniku određuje da nastavi kazneni postupak protiv Dražena Slavice zbog pogibije 12 vatrogasaca na Kornatima 2007. godine, navodi kako dosad provedena vještačenja nisu dokazala da se zbog eruptivnog požara može skinuti kaznenopravna odgovornost s bivšeg šefa šibenskih vatrogasaca.

Stoga članovi vijeća Vrhovnog suda preporučuju da se podaci u nalazu i mišljenju vještaka dodatno rasprave s dodatnim objašnjenima i obrazloženjima vještaka te eventulano provedu dodatna vještačenja ukoliko je to potrebno. To praktički znači da Vrhovni sud traži da se dodatno utvrdi je li Slavica mogao angažiranjem kanadera, profesionalnih vatrogasaca ili na drugi način spriječiti da dođe do eruptivnog požara kojeg se smatra glavnim uzrokom smrti vatrogasaca. Pravni stručnjaci smatraju kako u ovom slučaju članovi Vrhovnog vijeća nisu donijeli generalnu ocjenu kako provedeno multidisciplinarno vještačenje nije dokazalo da eruptivnog požara nije bilo. Uostalom, Vijeće je raspravljalo o žalbi na odluku Županijskog suda o obustavljanju kaznenog postupka protiv Slavice, tako da se njihovo rješenje mora odnositi samo na okolnosti vezane uz okrivljenika.

U svojem rješenju Vrhovni sud smatra da je paušalna i preuranjena tvrdnja prvostupanjskog suda da bi do smrtnih posljedica po vatrogasce došlo i da je Slavica postupio po svim propisima i pravilima o zaštitnim mjerama za čije ga se kršenje tereti.

Naime, vijeće Vrhovnog suda tvrdi da je Slavica imao informacije da su vatrogasci opkoljeni u vatri, ali o tome nije izvijestio Centar 112 u Šibeniku, niti je od bilo koga drugoga zatražio da se gasiteljima pruži pomoć iako je bio svjestan da su njihovi životi ugroženi. Nadalje, smatra se da je svjesno kršio zakon šaljući maloljetnike i ročne vojnike u protupožarnu intervenciju, te da je opozvao kanader s požarišta a nije poslao dodatne snage, iako je bio svjestan konkretne opasnosti po živote gasitelja.

Nakon što je Vrhovni sud poništio rješenje, šibenski Županijski sud treba zakazati raspravu kako bi započelo suđenje Draženu Slavici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:47