ODLUKA USTAVNOG SUDA

UVJET ZA PUŠTANJE NA SLOBODU 'Lovrić Merzel može izaći i biti županica, ali ne smije odlučivati ni o čemu'

Pritvorena županica odbija dati ostavku i umjesto toga nudi da ode na dug godišnji odmor i makne se iz Siska. Uz ovakvu presudu, to bi moglo biti dovoljno za izlazak
Zagreb, 220214.Hypo Centar.Tematsko izvjestajna konvencija Socijal demokratske partije pod nazivom Red, Rad, Rast.Na fotografiji: Marina Lovric Merzel.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Marina Lovrić Merzel može formalno ostati županica, no ne smije ništa raditi na mjestu županice, a posebno ne smije donositi nikakve odluke u vezi s poslovanjem Županije.

Ovako bi se pojednostavljeno mogla opisati preporuka koju je prije dva dana iznio Ustavni sud RH u svojoj odluci u povodu ustavne tužbe sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel protiv koje je USKOK pokrenuo istragu zbog sumnji da je Županiju oštetila za 10,6 milijuna kuna, i koja je zbog toga već nekoliko mjeseci pritvorena u Remetincu.

Izlazak na mala vrata

Merzel je ustavnu tužbu podnijela upravo smatrajući da su joj pritvaranjem povrijeđena ustavna prava, a premda je Ustavni sud tu njezinu žalbu nedavno odbio, u odluci Ustavnog suda postoji dio koji bi za pritvorenu županicu mogao značiti svjetlo na kraju tunela.

Barem što se tiče izlaska iz Remetinca. Naime, pritvor joj je određen prema dvije osnove. Opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

Dok je bilo kakvu diskusiju o opasnosti od utjecaja na svjedoka Ustavni sud sasjekao u korijenu, o dijelu u kojoj razmatra opasnost od ponavljanja djela Ustavni sud je dao naznake kako pritvor po toj osnovi nije nužna mjera, već se može izreći i neka blaža, zamjenska mjera.

“Opasnost da će podnositeljica ponoviti kazneno djelo ako nastavi obnašati dužnost županice sud je dužan rješavati tako da tu opasnost otkloni, a da pri tome ne pribjegava drastičnoj mjeri oduzimanja slobode osumnjičene dužnosnice”, naveli su u odluci.

Koja bi to točno bila zamjenska mjera Ustavni sud ne specificira, međutim radilo bi se o nekoj vrsti privremene zabrane obavljanja poslovne aktivnosti.

Dakle, Marina Lovrić Merzel mogla bi ostati županica do kraja kaznenog postupka, zbog toga ne bi morala ostati ni u Remetincu, međutim ne bi smjela obavljati poslove županice. Dakle, trebalo bi razgraničiti njezinu političku funkciju, ali privremeno suspendirati njezine poslovne aktivnosti koje bi obavljala kao županica. Što bi to točno trebalo značiti u praksi - prepušta se mašti suca istrage.

Hoće li to značiti da se dok traje kazneni postupak obavljanje poslova župana prepušta njezinu zamjeniku, ili joj se pak može izreći zabrana prilaska radnome mjestu, može se samo nagađati.

Maštovita rješenja

No ni takva rješenja ne bi u ovom slučaju bila premaštovita, pogotovo kada se uzmu u obzir prijedlozi koje je Lovrić Merzel davala sudu kao zamjenu za pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a koje je sud odbio.

“Ako me pustite iz pritvora, obećavam da ću otići na godišnji odmor dva mjeseca te da ću se privremeno odseliti iz Siska”, jedan je od prijedloga koje je osim jamčevine predložila. Premda bizarno zvuči, prijedlog ima svoju pravnu utemeljenost. Naime, većina predloženih svjedoka protiv Lovrić Merzel je iz Siska, a radi se poglavito o ljudima zaposlenim u Županiji.

Stoga je županica kao zamjenu za pritvaranje sudu predložila da se privremeno odseli u Zagreb da ne bi mogla biti u kontaktu s tim svjedocima, a alternativno je ponudila da ode na produljeni godišnji odmor na kojemu bi spojila stari i novi godišnji, a za njegova trajanja ne bi bila u Sisku pa ne bi mogla ni utjecati na svjedoke. Sve te prijedloge, kao i jamčevinu sud je odbio. No za razliku od pritvorske osnove zbog opasnosti od ponavljanja djela, opasnost od utjecaja na svjedoke traje samo dok se svjedoci ne ispitaju, pa je i ustavna tužba Lovrić Merzel i njezina odvjetnika Berislava Živkovića bila najprije usmjerena tome da se otkloni opasnost od ponavljanja djela. Ta osnova naime može de facto egzistirati stalno, do kraja postupka, a jedino bi se mogla prekinuti ako Lovrić Merzel podnese ostavku, što ona odbija učiniti.

Posljednja šansa

Premda je njezina ustavna tužba odbijena, Ustavni sud je ovom svojom odlukom zapravo odškrinuo vrata da se marina Lovrić Merzel pusti iz pritvora.

Iako će sudac istrage u ponedjeljak najvjerojatnije odlučiti kako se pritvor produljuje dok se ne ispitaju preostali svjedoci, a njih je još navodno oko dvadesetak, osnovno pitanje je što će biti nakon što USKOK te svjedoke ispita.

Obrana će tada zatražiti ukidanje pritvora pozivajući se na odluku Ustavnog suda i na preporuku da se Marini Lovrić Merzel izrekne neka zamjenska mjera, a ako sudac i vijeće to i odbiju, ponovno će biti zadnja ona Ustavnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:21