SLUČAJ DAJLA: SAGA SE NASTAVLJA

Vatikan razvlastio biskupa Milovana i imenovao pomoćnika s posebnim ovlastima

Novigrad, Dajla, 020811.Samostan Dajla smjesten je uz samo more uz cestu na relaciji Novigrad- Umag. Sam samostan je u vrlo derutnom stanju. U centralnoj zgradi pokraj crkve, zadnja upotreba zgrade bila je u svrhu starackog doma. Drugi dioio je osamdesetih godina Istraturist preuredio u uljaru i podrum ali s nastankom nove drzave to im je oduzeto te vraceno crkvi. Sada stoji zakljucano, zapusteno i prazno. Centralni toranj upotrebljava se jedino kao stup za mobitel antenu. Na slici je samostan Dajla Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

RIJEKA - Porečko-pulski biskup Ivan Milovan odlukom Pape Benedikt XVI. dobio je pomoćnika s posebnim ovlastima. Svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije i sadašnji djelatnik Kongregacije za biskupe mons. Dražen Kutleša Papinom odlukom postavljen je za biskupa koadjutora koji već dana preuzima novu službu.

Ovo je vjerojatno riječ o tihoj smjeni biskupa Milovana, iako se zasad još uvijek ne zna kakve će posebne ovlasti imati mons. Kutleša.

Inače, novoimenovani biskup koadjutor Dražen Kutleša rođen je 25. rujna 1968. godine u Tomislavgradu u Bosni i Hercegovini.

Nakon završenog sjemeništa u Dubrovniku, nastavlja studij filozofije i teologije u Bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju. Godine 1994. postao je bakalaureat na Teološkom fakultetu u Zagrebu, a 2001. na Papinskom sveučilištu Urbanianumu doktorirao je iz kanonskog prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:26