ODLUČNI PAPA

KAPTOL ZATEČEN IMENOVANJEM KRČKOG BISKUPA ‘Sveti Otac je dao do znanja da je njegova zadnja’

Dio Kaptola zatečen je imenovanjem fra Ivice Petanjka za novog člana HBK
Rijeka, 111212.Simpozijem i izlozbom novina i fotografija proslavljena je stogodisnjica dnevnog lista Rijecke novine. Prvi broj Rijeckih novina izasao je 8. prosinca 1912. pod okriljem rijeckih fratara kapucina, a novina je ugasena pocetkom Prvog svjetskog rata 1914. godine. Simpozij i izlozba odrzani su u Art kinu Croatia. Na slici: detalj sa simpozija - biskup Mile Bogovic, fra Ivica Petanjek i Borislav Ostojic.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimas / CROPIX

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljuić, čestitao je jučer novom krčkom biskupu fra Ivicu Petanjku i zaželio mu dobrodošlicu u biskupski zbor HBK. No, čini se da je njegov izbor ipak došao kao iznenađenje za vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj.

- Za nas u Crkvi koji smo upoznati sa stajalištima pape Franje dolazak franjevca za novog krčkog biskupa nije nikakvo iznenađenje. Nova metla dobro mete, a posebno ako je Papina - prokomentirao je odlično informiran zagrebački svećenik kada smo razgovarali ove subote o imenovanju Ivice Petanjka na položaj biskupa Krčke biskupije. Prema riječima našeg sugovornika, dvije su karakteristike vezane za ovo imenovanje.

Prvo, radi se o, kako je ustvrdio naš sugovornik, “vrlo sposobnom svećeniku”.

Drugo, i važnije, većini u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji ova se odluka neće svidjeti jer su imali drukčije planove koje je pomela spomenuta Franjina metla, a Papa je pokazao da se crkvena politika određuje i vodi u Vatikanu, a ne u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:07