ILEGALNO ZAPOŠLJAVANJE

VELIKI SKANDAL U SOA-i Vlada prihvaća Josipovićev zahtjev, zbog Karamarka će sazvati VONS

Premijer je zadovoljan radom šefa SOA-e i ne želi da se sjednica pretvori u hajku na njega
Zagreb, 131213.Hotel Westin, Savska ulica.U organizaciji Zaklade hrvatskog drzavnog zavjeta danas se odrzao Svehrvatski gospodarski forum, na kojemu su prvi put predstavljene najvaznije gospodarske smjernice Hrvatske demokratske zajednice. Na fotografiji: Tomislav Karamarko.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

U Vladi prihvaćaju prijedlog predsjednika Ive Josipovića za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost s temom sumnjivog zapošljavanja u sigurnosnim službama. Samo što će se zbog službenog puta premijera Zorana Milanovića u Australiju i Novi Zeland, sjednica održati tek nakon 18. ožujka, potvrdio nam je visoki vladin dužnosnik s kojim smo u subotu razgovarali o špijunsko-političkom skandalu u koji su upleteni bivši ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Tomislav Karamarko, nezakonito zaposleni agent SOA-e Mario Malić, a možda i neki drugi pripadnici obavještajnih službi.

- Iz objavljenih podataka proizlazi kako se radi o očitoj zlouporabi položaja, ali ovaj skandal još više razotkriva kakve su ljudske i profesionalne kvalifikacije Tomislava Karamarka. Žalosno je da čovjek koji je pustio virus u SOA-u i zaposlio Marija Malića unatoč jasnom upozorenju kako njegovo zapošljavanje predstavlja opasnost za službu, želi postati hrvatski premijer - objasnio je sugovornik Jutarnjeg lista.

Sporedni likovi

Usput je objasnio kako podaci o zapošljavanju ne predstavljaju nikakvu državnu tajnu i u tom je smislu tekst koji je u petak objavio Novi list dobrodošao jer otkriva nezakonitosti u vrijeme dok je Karamarko vodio Sigurnosno-obavještajnu agenciju.

- Mario Malić i njegov brat Gordan, novinar, u cijeloj su priči sporedni likovi, bitno je kako se vodila SOA, a to pokazuje ovaj skandal - kažu u Vladi. Ipak, izgleda kako i u ovom slučaju postoje određene, makar ne i suštinske, razlike između Josipovića i Milanovića. I predsjednik i premijer vjeruju da iza sigurnosnog propusta stoji Karamarko, ali u Vladi sumnjaju u efekt sazivanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je najavio Ivo Josipović.

Predsjednik je najavio kako će tražiti da se provjeri jesu li u prošlosti pri primanju u SOA-u poštovani propisani postupci i profesionalni standardi.

Povjerljiva narav

- Zabrinjavajuće je i što se u medijima pojavljuju pojedini dokumenti SOA-e koji imaju povjerljivu narav, a nisu deklasificirani. Nezakonitosti u radu službe mogu se i moraju otklanjati i bez nezakonitog objavljivanja povjerljivih dokumenata - najavili su u Uredu predsjednika, nakon teksta u Novome listu u kojem se tvrdi da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, u vrijeme kada je bio ravnatelj SOA-e, zaposlio osobu koja je višekratno padala na sigurnosnoj provjeri.

“Osobe koje su primljene mimo procedure moraju napustiti službu, a oni koji su ih primili na nezakonit način moraju odgovarati za to”, stoji u priopćenju.

Pozitivan odgovor

Josipović će, potvrdio nam je njegov bliski suradnik, početkom idućeg tjedna Milanoviću predložiti održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i na Pantovčaku su uvjereni u premijerov pozitivan odgovor.

Prije sastanka VNS-a o aferi SOA raspravljat će i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, čiji su članovi Šime Lučin i Igor Rađenović u petak žestoko optužili Karamarka za ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

Postoji još jedan važan detalj u čitavoj priči. Premijer Milanović je izrazito zadovoljan načinom na koji Dragan Lozančić u proteklih 18 mjeseci vodi SOA-u i ne želi da se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost pretvori u napad na aktualnog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije jer je netko Novom listu dostavio podatke o Malićevu angažmanu.

- Lozančić je vrhunski profesionalac koji je uveo red u SOA-u. Ako Josipović smatra da sjednica ima smisla, nemamo ništa protiv, ali neka se ne zaboravi da je problem u Karamarku, a ne u tome što su novine objavile jedan dokument - zaključuje sugovornik iz Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:59