POGLEDAJTE NOVE CIJENE

Veliki skok cijena benzina i dizela: ‘Od ponoći plaćamo najskuplje gorivo u povijesti‘

Spremnik dizela skuplji je čak 19 i pol kuna, spremnik benzina 13 kuna, a plina 15 kuna
 Boris Kovacev/Cropix/Cijenegoriva.info

Gorivo je od ponoći u Hrvatskoj ponovno znatno poskupjelo, tako da je, prema podacima portala cijenegoriva.info, litra eurosupera 95 u prosjeku 26 lipa skuplja nego prošli tjedan, dizela 40 lipa, a autoplina 13 lipa, što je posljedica rast cijena nafte na svjetskim tržištima.

Prosječan spremnik dizelskog goriva od 50 litara tako je skuplji za 19,5 kuna, benzina 13 kuna, dok je prosječni spremnik autoplina skuplji za 11,5 kuna.

Prema portalu cijenegoriva.info, eurosuper 95 na Ininim postajama u prosjeku stoji 11.35 kuna, na Lukoilu lipu više, na Tifonu 11.39 kuna, a na Petrolu 11.40 kuna.

Kvalitetniji eurosuper 100 po litri stoji 11.99 kuna (Tifon, Petrol, Crodux, Ina).

Osnovni eurodizel, nekad gorivo prilično prihvatljive cijene, doseže vrlo visoke razine. Tako cijena tog goriva na postajama Croduxa u prosjeku stoji 11.40 kuna, na postajama Ine 11.42 kune, a Lukoilovima lipu više.

Cijene autoplina kreću se, pak, od 5,62 do 5,89 kuna.

- Od ponoći plaćamo najskuplje gorivo u povijesti. Sve je ovo posljedica kretanja cijena nafte na svjetskim tržištima i to se prelilo i na mediteransku burzu. Nažalost, ostvarile su se one crne prognoze o kojima smo razgovarali. Gospodarstvo je snažno krenulo nakon korona krize i zatvaranja, potrošnja se drastično pojačala pa je došlo i do poskupljenja svih naftnih derivata - kaže za Hrvatski radio Tin Bašić s portala Cijenegoriva.info.

Cijene nafte u svijetu rastu, tečaj dolara visok

Rast cijena goriva posljedica je rasta cijena nafte na svjetskim tržištima, kao i visokog tečaja dolara, s obzirom da se naftom na svjetskim tržištima trguje u američkoj valuti.

A nafta je na svjetskom tržištu poskupila i prošloga tjedna, petoga zaredom, za otprilike 4 posto, pri čemu je, primjerice, na londonskom tržištu cijena barela dosegnula najvišu razinu u tri godine, pa se kreće oko 83 dolara.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina.

Cijene goriva u Hrvatskoj rastu i zbog visokog tečaja dolara. Prošloga je tjedna cijena eura skliznula 0,2 posto, na 1,1570 dolara, nedaleko najniže razine u 14 mjeseci.

Marić: Trošarine nisu nedodirljive

S obzirom na rast cijena goriva u Hrvatskoj, u ponedjeljak je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao da trošarine nisu nedodirljive.

"Ništa nije nedodirljivo, sve je predmet rasprava. Ako smatramo da ćemo tako polučiti neke efekte, na to smo spremni”, kazao je Marić, odgovarajući na pitanja novinara razmatra li Vlada smanjivanje trošarina, koje imaju značajan udjel u cijeni goriva, radi ublažavanja cjenovnog udara na građane zbog raznih poskupljenja, a prije svega poskupljenja goriva.

"U ovom trenutku ne bih potvrdio niti odbacio bilo koju od opcija", kazao je Marić..

Nove cijene goriva prema portalu Cijenegoriva.info:

image
Cijenegoriva.info
image
Cijenegoriva.info
image
Cijenegoriva.info
image
Cijenegoriva.info
image
Cijenegoriva.info
image
Cijenegoriva.info
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:24