KOLIKO SU ZAŠTIĆENE

Veliko istraživanje u 164 zemlje svijeta: Puno je bolje biti mama u Hrvatskoj nego u Americi

Mnoge su postkomunističke zemalje ispred Hrvatske, a iza su Bugarska, Rumunjska i Srbija

ZAGREB - Najsigurnije je i najlakše biti mama u Norveškoj, a najteže i najrizičnije u Afganistanu, u kojem se svaka majka barem jednom suočila sa smrću svojeg djeteta prije njegova petog rođendana. Hrvatska se našla na sredini ljestvice razvijenih zemalja - zauzela je 27. mjesto u konkurenciji 43 razvijene zemlje.

Pokazao je to ovogodišnji Indeks majčinstva, rang-lista 172 zemlje napravljena s obzirom na razinu zaštite majki i djece, koju svake godine objavljuje jedna od vodećih udruga za prava djece, američka Save the Children.

Zemlje su podijeljene u tri kategorije - razvijene, manje razvijene i nerazvijene, a za svaku kategoriju promatrani su specifični zdravstveni, obrazovni, ekonomski i politički pokazatelji za žene te ukupni status djece. Indeks majčinstva zbroj je ženskog i dječjeg indeksa.

Top 10 u Europi

U grupu razvijenih zemalja smještena je cijela Europa te Australija, Novi Zeland, SAD, Kanada i Japan. Očekivano, u prvih deset zemalja nalaze se sve sjevernoeuropske zemlje (Norveška, Island, Švedska, Danska, Finska, Nizozemska...), dok su na dnu ljestvice Albanija, Makedonija i BiH.

Mnoge postkomunističke zemlje smjestile su se na ljestvici ispred Hrvatske. Na najvišoj, 16. poziciji je Slovenija, odmah iza nje je Estonija, pa slijede Mađarska, Litva, Češka i Latvija. Iza Hrvatske su Bugarska, Rumunjska , Srbija i druge postsocijalističke zemlje, ali primjerice i Japan i SAD.

Vrijeme za oporavak

SAD, koji je na 31. poziciji, ima zbog lošeg zdravstvenog sustava visoku smrtnost trudnica i rodilja i najkraći porodiljni dopust među svim razvijenim zemljama. Traje samo 12 tjedana, tijekom kojih majke ne primaju nikakvu novčanu naknadu.

Japan je također ispod Hrvatske, na 28. mjestu, što, čini se, također može zahvaliti kratkom porodiljnom dopustu od samo 14 tjedana. Naime, svi su ostali pokazatelji za Japan daleko iznad Hrvatske, osobito po pitanju zaštite djece, po kojoj se Japan svrstao na visoko drugo mjesto.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:54