DRUGI POGLED

VERA ČUDINA O RASPLETU OSMINE FINALA SVJETSKOG PRVENSTVA Znam kako će proći Hrvatska u nedjelju, znam i koje će se momčadi plasirati u četvrtfinale!

 
 Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Izbornik Dalić je prvak svijeta s peharom ili bez njega. Vizionar nogometa bez obzira na konzultacije s bilo kim iz sjene, ipak na kraju posluša vlastite vizije, a od konzultacija uzima samo ono najbolje. I tko mu smije prigovoriti, ako rezultat govori umjesto njega? Nitko, osim možda nogometnih cjepidlaka koji zbog iskustva ili precjenjivanja svog znanja misle da imaju sva prava biti su-pomoćnici u njegovim odlukama.

Ništa tu nema lošeg, ali tko malo dublje zaviri u Dalićev mentalni dio uvidio bi nepotrebnost bilo kakve sugestije. On je čovjek koji ne trči pred rudo, niti se hvali prije vremena. Vrlo odmjeren u procjenama, racionalan u mogućnostima, ali izvrstan motivacijski ekspert, koji zna protivniku zapapriti igru. Pa dok se protivnik snađe, naš Zlajo posloži dodatnu kombinaciju, a gol zatrese mrežu.

Smlaviti napuhane i prgave Argentince i nabiti kompleks 'Bogu' Messiju može samo izniman izbornik, koji ni jedne sekunde neće posumnjati u kvalitetu i snalažljivost svojih igrača. On je promatrač s četiri oka. Igru naših reprezentativaca prije svake utakmice prilagođava protivničkim rupama, a rupe se uvijek kriju kako u svemu tako i u nogometu, a gdje drugdje nego u čovjekovu egu. Kako Zlatko svoj ego drži pod kontrolom, lako mu je pročitati tuđi.

Čak i za vrijeme igranja utakmice nismo ga vidjeli da divlja poput drugih izbornika, što ga ne označava kao cool tipa koji se ne bori za svoje. Baš suprotno. On se itakako bori da njegovi igrači ne budu omalovažavani, pokradeni, zdravstveno ugroženi. Čuva ih i odgaja kao vlastite sinove, autoritativno, ali s dopuštenjem da razmišljaju i svojom glavom. Uravnotežene pedagoške mjere stvaraju uravnoteženu nogometnu ekipu, što je posebno vidljivo na svjetskim prvenstvima.

Jer nije ovdje riječ samo o nogometu. Riječ je i o predstavljanju države iz koje dolazi nogometna reprezentacija. Igrači, navijači, izbornik...su ogledalo naše zemlje. Za sada sve pohvale svima. Ego Kalinića neće pokvariti nogometno proljećeza Hrvate ni sliku o Hrvatskoj, jer on još mnogo toga treba naučiti o sebi. Važno je da igrači naše reprezentacije ostanu kompatibilni, pokrivaju jedan drugog, a posebno nesebični u dodavanju. Jer, povesti se važnošću tko je zabio gol, može se negativno odraziti na prolaz.

Zato, pamet u glavu, naši novo vatreni dečki. U timskom radu više se pamti rezultat, a manje pojedinac. Ako pojedinca i obuzme želja za isticanjem na terenu, (neka se što prije oduzme od te želje), da u protivnom u konačnici umjesto veličanja njegova imena ne bude proglašen najslabijom karikom momčadi. Gledajući općenito, takvih pojedinaca ima u svakoj reprezentaciji, ali po dosad viđenom, to nije garancija dobrog plasmana. Srećom, Dalić tu izvrsno žonglira. Ne stvara pritisak na pojedinca, jer zna da se bez pritiska uvijek dalje stiže.

Danski vranci protiv nas će igrati jako grubo, na kurvaka, s prekršajima. Sudac na njihovoj strani. Izluđenim Dancima zbog neobičnosti igre naše reprezentacije popustit će koncentracija, ali ne i bezobrazluk. Hrvatska bez uzmaka, stabilno, uz izmjenu postave igrača. Veliko iznenađenje za sigurne Dance. Naša obrana izvanredna. Golman će obraniti udarac upućen u rašlje gola.

Moja prognoza (oči vide, srce hoće), a pogreške se opraštaju:

Hrvatska u četvrtfinalu uz napor i muku, ostale ekipe za prolaz (bolje ekipa za prolaz, nego ekipa za očevid) u četvrtfinale: Portugal, Brazil, Engleska, Belgija, Španjolska i Argentina! A u dvoboju između Švedske ili Švicarske zacrnilo mi se pred očima...

Savjetovalište Vere Čudine

098 236 551

099 5990 255

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:43