DRUGI POGLED

VERA ČUDINA O UTAKMICI KOJU OČEKUJE CIJELA HRVATSKA Što sam budna sanjala o dvoboju Vatrenih s ruskim tigrovima: Obratite pažnju na posljednje minute!

 
 Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Gledajući od samih početaka ovo Svjetsko nogometno prvenstvo, sve više imam dojam kako zabava poprima oblik obračuna. Znam da je veliki novac u pitanju, rejting, zabilježba u povijesti i bla, bla, bla… no je li sve to vrijedno takvog ludila u kojem se prijeti smrću zbog ispadanja reprezentacije ili nekog promašenog jedanaesterca. Ako se nastave ovakva traumatska iskustva (a naznake su da hoće) na sljedećem prvenstvu možemo očekivati upotrebu oružja. Jedina preostala utjeha ovog svjetskog nogača su naši mladići, za koje je lopta još uvijek samo oblik zarade i domoljubne odanosti, a ne i banditska posla. Možda zato naši igraju drugačije od svih, pa uz divljenje kod drugih reprezentacija izazivaju i zavist.

Da, da. Hrvatima su mnogi zavidni na mnogočemu, ali kad je Hrvat zavidan bratu po krvi, onda nešto grdo smrdi. Ako nas jedino razna prvenstva mogu ujediniti, a sve ostalo razjediniti, fućkaš ti takvu braću po krvi. Krilaticu 'ko će kome, neg' svoj svome', u našoj se lijepoj primjenjuje u obrambene svrhe. Uspješan hrvatski poduzetnik mora zatražiti oprost od manje uspješnih, da ga kletva zavidnosti ne 'urekne' na putu vlastite sreće. A to što uspješan poduzetnik na svojoj grbi nosi rođene i nerođene, ne zanima zavidne luzere. Oni su morski psi svim potencijalno uspješnim projektima, koji čim nanjuše krv nečijeg novca, krenu ako je potrebno i svoj protiv svoga, samo da bi obranili osobne frustracije. Dok nam svrhu zajedništva ometa zavidnost, porast našeg BDP-a mjerit ćemo u promilima. Iako jedni od drugih tajimo tu famoznu stranu hrvatske osobnosti, standard nas upozorava da zavidnosti sudimo offside, ne samo u građanskim okvirima, nego i u političkim.

Koliko se vrlo poznatih hrvatskih firmi zbog loših političkih odluka (a možda upravo donesenih uslijed zavidnosti) u ovo zapravo malo godina stavilo na bubanj, nije više narodu tajna i ne vodi se pod šifrom povjerljivo, iako su mnoge političke vrhuške htjele zadržati tu socijalističku tradiciju, ipak nisu uspjeli. Izvrsni novinarski istražitelji (dvije, a ne jedna kapa dolje za upornost) upoznali su nas s licem i naličjem hrvatske udruge političara, koja se ne prestaje baviti sjemenom partizana i ustaša. Sjene prošlih vremena u koaliciji s današnjim živim sjenama mogle bi nas toliko razjediniti, da nas nitko više nikad neće spojiti. Kastracija je idealno rješenje za neobuzdane partizanske i ustaške sjemenske ideje. Jer, to više nije ideologija, nego idiotarija onih koji se ni pedalj ne žele pomaknuti u svijesti, zbog sirove zadrtosti. Ustrajanjem u zadrtosti kao da želimo izazvati hrvatsku balvan revoluciju i njom riješiti sve ostale ponuđene i prinudno prihvaćene bedastoće.

Dok svatko sam sebe ne intervjuira po pitanju zavidnosti, ideologije… primimo se mi natrag nogometne groznice subotnje večeri. Doduše u ovoj groznici subotnje večeri nema Travolte, ali ima Modrića. Hrvatskih 11, protiv 11 vremenskih zona možda ovu subotu učini zapamćenu za sva vremena. U mojoj numerološkoj karti broj 11 označava vibraciju slavlja, uz manje posrtanje. Iako nam Rusi svojom igrom 'prijete' zaleđivanjem kao u Sibiru, vruć Soči mogao bi na naše igrače djelovati odleđivanjem, i to baš u odlučujućem trenutku. A igra na domaćem terenu na koju se također oslanjaju, ne znači uvijek prednost, jer očekivanja s tribina i počasnih loža ponekad sigurnost lako pretvore u izbezumljenost.

Za ovu izuzetnu priliku posudila sam crnu kuglu iz svemirske kuglane. Kugla je krenula mliječnom stazom prema zvjezdanim čunjevima. Odjednom svjetlo. Obratite pažnju na posljednje minute. Čudo je ipak moguće!

Moja prognoza

Iako Rusi misle da znaju, Hrvati ipak napreduju.

Savjetovalište Vere Čudine

098 236 551

099 5990 255

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:34