DOČEKAO JU JE KRIZNI STOŽER

VIDEO: HRVATICA KOJA JE STUDIRALA U WUHANU STIGLA U ZAGREB 'Imala sam malih komplikacija pri dolasku u Hrvatsku...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 02.02.2020. u 16:29

Zagreb, 020220.
Remetinecka cesta.
Anamarija Matusek koja je dosla iz Kambodze, nema koronavirus, ali mora jos 2 dana biti u izolaciji. Anamarija je prije toga boravila u kineskom Wuhanu.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Anamarija Matušek

 

Anamaria Matušek, studentica koja je kineski grad Wuhan - epicentar zaraze koronavirusom -  napustila prije nepuna dva tjedna, doputovala je zrakoplovom u Zagreb iz Kambodže, piše HRT. Dočekao ju je Krizni stožer u kojem je ministar zdravstva Vili Beroš, epidemiolog Bernard Kaić i pročelnik Ureda za upravljanje u kriznim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić.

- Upravo sam došla iz Kambodže. Inače sam studentica u Wuhanu, što je poznato po trenutnom virusu. Imala sam malih komplikacija pri dolasku u Hrvatsku. Nisu nam dozvolili let izvan Kambodže. Nakon tri dana putovanja, evo me. Moram se odmah javiti u Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Bit će prvi pregled, a onda još dva dana karantena doma i onda će valjda biti sve OK - rekla je Matušek za HRT.

- Mi smo inače planirali određenu vježbu postupanja u slučajevima kada nam ili bolesni ljudi ili oni koji su bili u regiji koja nam je target zona dolaze u Hrvatsku. Naime, putem propisanog protokola dobili smo dojavu da nam u Hrvatsku dolazi naša državljanka koja je 20. siječnja krenula iz Wuhana prema Hrvatskoj. U onom periodu inkubacije od 14 dana se nalazi pa postupamo prema njoj. Ona je zdrava, nije bolesna, ali dolazi iz regije u kojoj je krenula infekcija, stoga moramo biti oprezni - rekao je ministar Beroš.

 

Matušek će dva dana biti pod nadzorom.

- Bit će u krugu obitelji te će se nadzirati njezino zdravstveno stanje. Ako po isteku 14 dana bude zdrava, dobit će rješenje o tome da zdravstveni nadzor nije potreban. Mjesta panici nema, bolesti nema, postupamo na propisani način. Moj zadatak je naglasiti taj oprez - dodao je Beroš.

Ministar je rekao da je zadovoljan kako funkcionira sustav u zagrebačkoj zračnoj luci.

- Htio sam provjeriti sustav, i mogu reći da sve službe adekvatno funkcioniraju, zbog toga sam ponosan. Sistem funkcionira, nadziremo sve što je potrebno - izjavio je Beroš.

Ministar je dodao da se dolazak četvero Hrvata koji bi trebali stići u Francusku očekuje u popodnevnim satima.

FOTOGALERIJA: Krizni stožer na zagrebačkom aerodromu zbog koronavirusa

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo