SPRJEČAVANJE GLOBALNE KRIZE

Beroš i europski povjerenici umiruju javnost oko koronovirusa

Vili Beroš
 Damjan Tadic / CROPIX

Hrvatska je kao predsjedateljica Vijećem EU spremna preuzeti odgovornost na sprečavanju evenutalne globalne krize s koronavirusom, iako se nada da do nje neće doći, izjavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš se u Bruxellesu sastao s povjerenicom za zdravstvo Stellom Kyriakides i povjerenikom za upravljanje krizama Janezom Lenarčičem.

"Razgovarali smo o ovoj globalnoj krizi koja je na pomolu, iako se nadamo da do nje neće doći", rekao je Beroš.

Dodao je da će ovoga tjedna organizirati telefonsku konferenciju s ministrima zdravstva zemalja članica.

Povjerenica Kyriakides je na Twitteru napisala da je "imala konstruktivan sastanak i da je ponovila poziv za kontinuiranu političku i tehničku koordinaciju na razini EU i da daje punu potporu hrvatskom predsjedanju".

"Ovo je vrijeme za činjenice, ne za strah. Broj slučajeva u EU ostaje nizak, a zemlje članice općenito imaju snažne zdravstvene sustave i pripremne planove. Spremni smo podržati globalne napore na suzbijanju zaraze na izvoru i sprečavanju širenja koronovirusa", kaže Kyriakides.

Krizne mjere u slučaju epidemije u nadležnosti su država članica, a Europska komisija može koordinirati i pomoći u usklađivanju njihovih postupaka.

Beroš se nije htio upuštati u procjene kolika je opasnost od širenja zaraze. "S obzirom da je riječ o novom virusu i novoj bolesti, ja kao liječnik napominjem da moramo biti oprezni", kaže on.

"Postoje određeni matematički i statistički modeli koji nastoje predvidjeti ponašanje ove epidemije, međutim, oni su neizvjesni. Virus će odlučiti kako će se ona dalje ponašati. Mi moramo biti pripravni za odgovor. Hrvatska ima takvu ulogu i nastojat će je odigrati do kraja", istaknuo je Beroš.

Upitan za stanje muškarca koji je od nedjelje u izolaciji u KBC-u Split zbog sumnje na koronavirus, Beroš je rekao da se čuo s ravnateljem splitske bolnice, koji mu je rekao da je situacija "pod kontrolom, da je pacijent iz preventivnih razloga u izolaciji i da će oko 16 sati biti poznati rezultati testiranja".

Epidemija je do sada usmrtila 361 osobu, a zaraženo je više od 17.000 u Kini te najmanje 171 osoba izvan nje.

Filipini su u nedjelju potvrdili prvi smrtni slučaj izvan Kine.

Prema podacima kineskih vlasti, smrtnost epidemije koronavirusom premašila je smrtnost SARS-a iz 2002.-2003. kada je u kontinentalnoj Kini umrlo 349 osoba.

Brojne države evakuiraju svoje građane iz Kine, a mnoge su prekinule letove s tom zemljom.

Hrvatska je uz pomoć Francuske u nedjelju evakuirala četvero svojih državljana iz kineskog grada Wuhana, središta epidemije. Oni će idućih 14 dana provesti u karanteni blizu Marseillea.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije u ponedjeljak je nazvao nepotrebnim uvođenje mjera koje ometaju međunarodni promet i trgovinu u pokušaju suzbijanja koronavirusa.

Kina je u ponedjeljak osudila neke države jer su zabranile ulaz ljudima iz provincije Hubei, središtu izbijanja virusa te što su, suprotno preporukama WHO-a, otkazali letove.

"Pozivamo sve države da donose odluke koje su konzistentne i temelje se na dokazima", poručio je u ponedjeljak Tedros Adhanom Ghebreyesus izvršnom odboru WHO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:44