PREDSJEDNICI U OBILASKU

VIDEO 'Iz Šumadije me u Krnjak dovela ljubav. I ne žalim'

Srbijanske snahe svoje su muževe upoznale tijekom rata kao izbjeglice i s njima su došle u Krnjak
 Bruno Konjević/CROPIX

KRNJAK - Općina Krnjak specifična je po mnogočemu, a posebice po etničkoj šarolikosti koja je nastala nakon Domovinskog rata. Iako je do 90-ih godina na tom području živjelo većinom srpsko stanovništvo, danas u Krnjaku živi oko pedeset posto Srba starosjedioca te isto toliko Hrvata izbjeglih iz BiH.

Živimo ugodno

Dodatna su posebnost tog kraja “srbijanske snajke” koje su se udale za Krnjačane izbjegle u Srbiju te su se nakon rata sa svojim novim obiteljima doselile u Krnjak.

U Krnjaku, doznajemo od načelnika Rade Kosanovića, trenutno živi čak 17 “snajki”.

- Ja sam iz Lajkovca u Šumadiji, gdje sam i upoznala svog Zorana, koji je tamo izbjegao kod svoje tetke. Ljubav nam se dogodila kada je on imao 22 godine, a ja 19. Vjenčali smo se i dobili sina Vanju, koji sada ide u šesti razred. Kada je završio rat, nisam ni trenutka dvojila trebam li s njime poći u Hrvatsku ili ne iako prije toga nikad nisam bila tamo. I nisam pogriješila. Tu nam se rodio drugi sin, Stefan. Naša obitelj živi ovdje doista ugodno i bez ikakvih provokacija. Oboje smo zaposleni pa je situacija još bolja. Radim u poduzeću koje se bavi proizvodnjom šampinjona, a suprug je djelatnik mjesne trgovine - rekla nam je Marija Kosanović. Hrvatsku je cijelu proputovala te ju smatra domovinom, baš kao i zemlju u kojoj je rođena.

Dva predsjednika

- Moja obitelj i djeca su sretni jer imamo dvije domovine, pa zato mogu reći da sam i sada sretna jer mi u Krnjak stižu dva predsjednika. Ipak smo mi dva bratska naroda - zaključuje malo na srpskom, pa malo na hrvatskom jeziku Šumadijka Marija Kosanović. Njezina kuma Radmila Bakiš također je snaha iz Srbije, koja je, kako sama u šali kaže, započela ovu neobičnu krnjačku tradiciju, ali prije rata, još 1988. godine.

- Ja i moj Žarko upoznali smo se i vjenčali prije rata na proslavi Nove godine. Bila sam prva snaha koja je u Krnjak došla iz Srbije. Načelnik općine Kosanović rekao mi je Rada, dobro si plotom zatresla’ jer nakon mene su samo počele dolaziti i dolaziti - kaže Radmila Bakiš, koja je u Krnjak došla iz sela u okolici Rume. Roditelji su, kaže, malo negodovali, ali su brzo shvatili da ljubav ne poznaje granice. Rado se druži s drugim “snajkama”.

Poštujemo jedni druge

- Gotovo sve smo prijateljice i družimo se na kavama. Na život u Krnjaku i odnos sa susjedima nemam prigovora. Nikada nam se nije dogodio nijedan incident, dapače, živimo dobrosusjedski život i poštujemo jedni druge - rekla nam je Rada Bakiš. Roditelji njezina supruga prvi su se vratili u Krnjak. Iako su došli na opustošeno imanje, bili su sretni jer su došli na svoje.

- Neka bude mira i nikome ništa neće nedostajati - kažu oni.

Tadić: Želimo da ovdje rastu novi Srbi i Hrvati

Predsjednik Republike Srbije i ja danas smo ovdje vidjeli mjesto u kojem zajednički žive i Hrvati i Srbi, koji su zajedno prošli tešku povijest ne samo od ovog rata nego i prošlih ratova, a ožiljci koji ostaju iza takvih strašnih događaja su bolni i nije ih lako otkloniti. Ipak ovdje svjedočimo zajedničkom naporu suživota koji je u najvećoj mjeri uspješan - rekao je predsjednik Ivo Josipović nakon što je sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem obišao općinu Krnjak u Karlovačkoj županiji.

Pred oko 200 mještana složili su se da je unatoč problemima Krnjak očiti primjer da se tolerancijom i međusobnim uvažavanjem ti problemi mogu premostiti.

-Naravno da još postoje predrasude, strahovi i nepovjerenje i kao psiholog mogu reći da je to i prirodno nakon teških godina koje su iza nas, ali mi moramo razbijati predsasude. Mi moramo osigurati prostor za odrastanje i novih Srba i novih Hrvata - poručio je u Krnjaku predsjednik Srbije Boris Tadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 06:08