OPASNI INSEKTI

VIDEO: OVO JE BILO NEŠTO NAJEKSTREMNIJE ŠTO SAM DOSAD VIDIO, U PROSTORIJI IH JE BILO VIŠE OD TISUĆU Naš poznati pčelar snimio jezivu najezdu stršljena

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.09.2018. u 00:00

European Hornet (Vespa crabro) queen and workers, Europe, Image: 191438214, License: Rights-managed, Restrictions: Approval needed if image comprises more than 25% of the photographic content of a book or 100% of a retail calendar., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Minden Pictures
Profimedia, Minden Pictures

Stršljenovi

 

Dalmacija se bori s pravom najezdom stršljena. Iako ovih neugodnih insekata ima posvuda uz obalu i na otocima, najgore stanje je u Dalmatinskoj zagori gdje stanovnici s njima vode pravi rat, piše portal Dalmacija Danas.

Stršljeni posvuda rade gnijezda pa ih se tako može naći u vrtovima, okućnicama, potkrovljima, garažama, pa čak i u samim kućama. Da je situacija opasna, potvrdio je predsjednik triljske Udruge pčelara, Božidar Žuljević.

- Ljudi me već svakodnevno zovnu jer posjedujem kompletno zaštitno odijelo. Primjerice, danas smo po pozivu ušli u kuću u Bisku. Bio sam u pratnji lokalnih vatrogasaca, ali u samu prostoriju gdje se nalazilo gnijezdo dugačko oko 80 centimetara ušao sam sam. Vjerujte, nije nimalo lako ući u prostoriju s oko 1000 stršljena, nikada ne znate hoće li vam se koji provući kroz nogavicu. Kaže se da tri uboda stršljena imaju učinak ugriza poskoka. Lopatom sam razorio gnijezdo, ali tek što sam sprejem dobro tretirao cijelu prostoriju, ispričao je.

Kaže da intervenira diljem Cetinske krajine, ali da tako ekstreman slučaj kao u utorak još nije doživio.

- Nema jedinke koja je kraća od 3 centimetra. Prije nekoliko dana isto sam ušao u jednu obiteljsku kuću u kojoj su stršljeni “okupirali” prozor i uboli čovjeka u glavu, kaže.

Opasni insekti nisu prijetnja samo za čovjeka već i za pčele jer ih napadaju i uništavaju čitave košnice. No ponekad se, priča Žuljević, pčele uspiju obraniti tako da potpuno okruže stršljena i doslovno 'skuhaju' temperaturom svojih tijela.

Susretnete li se sa stršljenima, njihova gnijezda nikako ne uklanjajte sami već pozovite stručnjake, piše Dalmacija Danas.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo