SMION POTHVAT

VIDEO: 'POZDRAV SVIMA, POKAZAT ĆU VAM NEŠTO FENOMENALNO, NE POKUŠAVAJTE OVO DOMA' Neustrašivi mladić mazi stršljene ubojice kao da su kućni ljubimci

 howei199538 / KUAISHOU

Uzgajivač velikih azijskih stršljenova iz grada Yibina u kineskoj pokrajini Sečuan objavio je video na kineskoj platformi za video prijenose uživo Kuaishou kako rukuje s tim kukcima koji su poznati i pod nadimkom "ubojice jakova", tibetanskih goveda, piše Daily Mail.

- Pozdrav svima. Danas bih vam volio pokazati hvatanje stršljena golom rukom. Fenomenalno je. Vidite? Stvarno je fenomenalno, rekao je to iznimno nonšalantno u videu korisnik howei199538. Treba napomenuti, drugom rukom je držao kameru s kojom je video i snimio.

Naravno, uzgajivač je potom gledatelje upozorio da nikako ne pokušavaju napraviti ono što su mogli vidjeti u njegovom videu jer je to što je on radio "opasna operacija". Nadimak "ubojica jakova" ne daje se olako.

Njihov žalac je dugačak više od šest milimetara, a sam stršljen je dugačak četiri i pol centimetra.

Stručnjaci kažu da je uzgajivač mogao tako rukovati sa stršljenovima jer u blizini nije bilo niti košnice niti mladih.

- Kada stršljen, a posebice azijski stršljen, percipira da njegovoj košnici prijeti opasnost, onda postaje iznimno agresivan. Ako u blizini nema košnice, tada stršljen nije agresivan prema čovjeku, a do uboda najčešće dođe ili slučajno ili ako ga se uhvati ili ako se oko njih maše rukama, pojašnjava stručnjak za insekte Peter Kennedy sa Sveučilišta Exeter.

- On vjerojatno ne radi nešto što bi insekti mogli interpretirati kao prijetnju. Naime, često se pretjeruje kod procjena agresivnosti insekata koji bodu. Oni će vas ubosti samo kada je to potrebno. Trošenje otrova je za njih vrlo 'skupo', a postoji i mogućnost da će biti ozlijeđeni ili ubijeni, dodala je Ellen Moss s Fakulteta prirodnih i okolišnih znanosti pri Sveučilištu u Newcastleu.

Jednu od snimki mladog uzgajivača sa stršljenima pogledajte OVDJE, uz upozorenje da prizori mogu biti uznemirujući za one koje je strah ovih insekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:00