NIKOLA KNEŽEVIĆ

VIDEO: OVO JE NAJSPREMNIJI HRVATSKI VOJNIK Sa 17 kilograma naoružanja i opreme svladao je 40 kilometara dugačku stazu i još izvršio 12 zadataka

 
Skupnik Nikola Knežević
 MORH / T. Brandt

Skupnik Nikola Knežević iz Zapovjedništva specijalnih snaga Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske pobijedio je na završnom natjecanju "Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2019." koje je u petak 10. svibnja održano u vojarni "Josip Jović" i na području općine Udbina. Drugo mjesto osvojio je natporučnik Ivan Gerenčir iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske OS RH, a treće skupnik Marino Protrka pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević najboljem je uručio pobjednički pehar. "Nikola, uručujem ti ovaj pehar kao najspremnijem pripadniku Hrvatske vojske. Pokazao si vrhunsku spremnost, sposobnost, snagu, požrtvovnost i odlučnost hrvatskog vojnika", rekao je Krstičević.

MORH / T. Brandt
Ministar Damir Krstičević i skupnik Nikola Knežević

Skupnik Knežević istaknuo je da mu je ovo najveći uspjeh u karijeri. "Najteži je bio završni put, odnosno križni put ispod crkve. Pripremali smo se u postrojbi koja je imala veliku ulogu u ovoj pobjedi. Na kraju, svi smo bili jednaki, netko je na utrci imao više sreće, a netko manje da bih ja ipak stigao prvi", rekao je skupnik.

Izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar-Kitarović, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je zadovoljstvo dosad najvećim brojem sudionika na ovom natjecanju, ponajviše onih iz savezničkih i partnerskih zemalja. "Ponosan sam na sve pripadnike Hrvatske vojske koji sudjeluju na natjecanju. Hrvatski vojnici i vojnikinje pokazuju od čega su sazdani i koliko su sposobni", rekao je Šundov.

Natjecanje je počelo u vojarni "Josip Jović", i to u 6:30 sati, a završeno je u Udbini ispred Crkve hrvatskih mučenika. Ukupno 146 natjecatelja, među kojima su bili pripadnici Hrvatske vojske i pripadnici MUP-a RH te pripadnici stranih oružanih snaga i NATO zapovjedništva, sudjelovalo je u natjecanju koje se održalo na 40 kilometara dugačkoj stazi koja prolazi područjem vojarne „Josip Jović“ i Krbavskim poljem, a završava na Mjesnom trgu u Udbini.

Svaki je natjecatelj tijekom svladavanja staze na leđima nosio obveznu opremu i naoružanje ukupne težine 17 kilograma, a staza je uključivala dvanaest vojničkih zadaća na dvanaest radnih točaka.

U okviru programa održalo se i mini natjecanje za djecu, a posjetitelji su mogli vidjeti i vojno-akrobatsku vježbu Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske te razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja, tehnike i opreme Oružanih snaga RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:53