OGLASIO SE MILANOVIĆ

‘Premijer opasnih namjera bi odveo hrvatske vojnike u Ukrajinu. Srećom da nema podršku za tu ludost‘

‘O čemu se točno razgovaralo u Parizu i što je Plenković tamo obećao u ime Hrvatske‘, pita se Ured predsjednika Milanovića

Zoran Milanović

 Damir Krajac/Cropix

Nakon što je predsjednik Francuske Emmanuel Macron u ponedjeljak na konferenciji za pomoć Ukrajini na kojoj su sudjelovali predstavnici 27 zemalja članica Europske unije rekao da "slanje zapadnih trupa u Ukrajinu nije isključeno" te nakon što je nekoliko europskih lidera, pa i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, reklo da ne razmišlja o slanju kopnenih snaga u Ukrajinu, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović o toj se temi očitovao u utorak.

- Izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nakon što se vratio sa samita zapadnih saveznika Ukrajine u Parizu potvrdila je definitivno kako je Andrej Plenković premijer opasnih namjera koji bi, da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajini. Iz njegovih riječi jasno proizlazi kako „Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu“ samo i jedino zbog toga što Plenković sada ne može računati na podršku Hrvatskog sabora i Predsjednika Republike za takvu ludost - ustvrdio je Ured predsjednika RH.

- „Nedostajala su četiri glasa u Hrvatskom saboru da se odobri sudjelovanje Hrvatske u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika“ pa “budući da nismo uspjeli ni tu simboliku, onda nismo niti nudili opciju o tome da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu”, kazao je Plenković. Dakle, Plenković do danas nije prežalio što je Hrvatski sabor spriječio indirektno uključivanje Hrvatske u rat u Ukrajini. I posebno ga smeta što sada ne može Hrvatsku odvesti u još veću katastrofu, odnosno ne može samovoljno ponuditi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu. Da nema Hrvatskog sabora i Predsjednika Republike, jasno je, Plenković bi Hrvatsku direktno uključio u rat u Ukrajini - dodao je Ured predsjednika.

- Zbog sigurnosti i interesa Hrvatske i njenih građana, Andrej Plenković stoga mora dati jasne odgovore na neka pitanja. O čemu se točno razgovaralo u Parizu i što je Plenković tamo obećao u ime Hrvatske (kao što je lani obećao obuku ukrajinskih vojnika bez konzultacija s Predsjednikom Republike)? U čije ime i za čiji interes Plenković sebi uzima pravo već i sudjelovati u raspravama o sudjelovanju hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini? Forsira li Plenković uvođenje obvezne vojne obuke u Hrvatskoj zato da bi pripremio hrvatske vojnike za slanje u rat u Ukrajinu? - rekao je Ured.

- Stav predsjednika Republike Zorana Milanovića je čvrst i jasan: dok je predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske ni jedan hrvatski vojnik neće ići ratovati u Ukrajinu. Jedino rješenje rata u Ukrajini je postizanje mirovnog sporazuma koji će spriječiti nove žrtve i spasiti tisuće života. Predsjednik Republike to govori od početka rata i to će biti njegova politika i ubuduće. Iako je Andrej Plenković zbog osobne promocije očito spreman sudjelovati u kreiranju alibija za neuspjehe dosadašnje briselske strategije zaustavljanja rata u Ukrajini, Predsjednik Republike jamči da Hrvatska i njeni vojnici u tome neće sudjelovati - zaključio je Ured predsjednika Milanovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:15