KAMILE U ĐURĐEVCU

VIDEO: POSJETILI SMO DEVE U HRVATSKOJ SAHARI, JEDNU ĆE NAZVATI ĐURĐA Umiljate ljepotice uskoro će se moći jahati, a već ih traže i za snimanje filmova

    AUTOR:
    • Tomislav Novak

  • OBJAVLJENO:
  • 17.11.2016. u 23:30

Djurdjevac, 161116.
Tri deve, jednogrbi muzjak, dvogrba zenka i mala dvogrba deva, dosle u Djurdjevac. Deve se trenutacno nalaze u karanteni na privremenoj lokaciji, pod paznjom educiranih trenera, a gradjani ce ih moci vidjeti treci advenski vikend u njihovom novom prostoru pored djurdjevacke utvrde Stari grad. Prostor je trenuacno u izgradnji, a po zavrsetku ce simulirati pustinjske uvjete gdje ce posjetitelji moci deve i jahati.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Za dvogrbim devama interes je ogroman, uvjeren je u svoju dobru investiciju gradonačelnik Đurđevca i zastupnik Željko Lacković

Kad u Đurđevcu već imaju Saharu, zašto u njoj ne bi imali i deve? I to prave, žive deve, koje će, kako u šali kažu, probati naučiti i kajkavski.

Možda je sve i počelo kao vic, ali Grad Đurđevac je u suradnji s lokalnom turističkom zajednicom na jednoj farmi u Njemačkoj nedavno doista kupio, pa u noći s nedjelje na ponedjeljak u Hrvatsku i dopremio tri ovakve plemenite životinje - dvije dvogrbe ženke i jednogrbog mužjaka.

Iza ovog pomalo bizarnog poteza krije se ustvari ambiciozan plan đurđevačkog gradonačelnika i odnedavno saborskog zastupnika Željka Lackovića da od ostataka jedine hrvatske pustinje, rezervata Đurđevački pijesci, napravi poželjnu turističku destinaciju.

- Nedavno nas je posjetila jedna TV ekipa i u našem rezervatu, jednom od samo dva ovakva u čitavoj Europi, netko iz ekipe, kamerman ili tonac, ne sjećam se više, pitao nas je, u šali, gdje su nam deve. I tako je rođena ideja - kaže Lacković, dodajući kako je i prije službenog predstavljanja, koje planiraju tek za dva tjedna, interes ogroman.

Stižu još četiri

Kako neslužbeno doznajemo, za hrvatsku Saharu i deve zainteresirane su tako brojne produkcijske kuće koje bi tamo snimale reklame, ali i glazbene spotove, a lokaciju je navodno nedavno razgledala i ekipa koja stoji iz filma o generalu Anti Gotovini.

Kako njima za film treba čak sedam deva, u skorašnje vrijeme može se očekivati da će se hrvatsko krdo i dalje širiti.

Prve tri životinje trenutno su smještene na privremenoj lokaciji gdje prolaze karantenu i prilagodbu, a fotoreporter Jutarnjeg Boris Kovačev tamo ih je jučer prijepodne obišao među prvima u zemlji. Vrlo su pristupačne, daju se maziti, a uglavnom jedu travu i odmaraju se.

Posjetitelji hrvatske Sahare uskoro će ih moći i jahati.

O njihovoj cijeni zasad nitko od odgovornih za ovaj projekt ne želi pričati, ali kako neslužbeno doznajemo, ukupni trošak iznosio je oko 90 tisuća kuna.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo