PRAVA PITANJA 2

VIDEO: SANDRA ŠVALJEK 'Ne treba smanjivati broj zaposlenih u javnim i državnim službama. Ali, treba im smanjiti plaće'

Zagreb, 221014.Gradsko poglavarstvo.Konferencija za novinare Sandre Svaljek, zamjenice gradonacelnika Milana Bandica o nastavku funkcioniranje Gradskog poglavarstva.Na fotografiji: Sandra Svaljek - zamjenica gradonacelnika Milana Bandica.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

U sklopu EPH-ova projekta Prava pitanja 2 , fokusiranog na pitanja sljedećeg proračuna, u kojem će se tek vidjeti koliko su stvarne diskusije o reformama, održana je druga diskusija, u kojoj su sudjelovali Sandra Švaljek sa Ekonomskog instituta, Hrvoje Šimović i Velibor Mačkić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hypo banke. Ključno je pitanje bilo: Kako napraviti proračunski zaokret, a ne ugroziti rast?

Naime, postavljena je dilema: ako ne napravimo zaokret, ugrozit ćemo rast, na primjer zato što će naša poduzeća i dalje plaćati visoke troškove financiranja i u tom pogledu biti smanjeno konkurentna te zato što će javne usluge ostati niske efikasnosti i skupe. S druge strane, rezanje javne potrošnje također negativno utječe na rast, što znači da je pitanje na koji način poslati kreditorima poruku o kredibilnosti i izboriti povoljnije financiranje ako se ne reže javna potrošnja, ne smanjuje deficit i ne zaustavi rast javnog duga. Koji su vaši stavovi o toj dilemi? Opširniji tekst o diskusiji pročitajte prilogu Magazin Jutarnjeg lista, koji izlazi subotom.

Neki od sudionika diskusije priklonili su se jednoj, a drugi drugoj strani dileme. Pogledate li video isječke vidjet ćete, naravno, da stvari nisu tako jednostavne. Sandra Švaljek potpuno je uvjerena da nema više vremena za odgode rezanja plaća:

Hrvoje Stojić pripremio je uz tu mjeru i niz mjera poticanja gospodarstva kojima bi se kompenzirao negativni utjecaj intervencija na rashodnoj strani:

Hrvoje Šimović uvjeren je da do intervencija u plaće u kratkom roku neće doći i smatra da se refinanciranjem može smanjiti teret duga:

Velibor Mačkić ukazuje na mogućnost pravednog širenja obuhvata poreza prema porezu na imovinu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:05