PRAVA PITANJA 2

VIDEO: STRUČNJACI O NOVOM PRORAČUNU 'Rast će biti ugrožen ako se ne napravi zaokret koji bi podigao kredibilitet države'

U organizaciji EPH-a, HUP-a i RTL-a u hotelu D ouble Tree by Hilton održana je konferencija pod nazivom 'Financijska sigurnost'. U sklopu EPH-ova projekta Prava pitanja 2 , koji je ciljan na analizu opcija proračuna za sljedeću godinu, prva stručna diskusija održana je u utorak.

Od stručnjaka su sudjelovali Sanja Madžarević Šujster iz Svjetske banke, Matija Kroflin, ekonomist Nezavisnog sindikata obrazovanja I visokog školstva, Josip Tica, profesor na Ekonomskom fakultetu Zagreb i Ante Žigman, predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku.

Sa strane EPH u razgovoru su sudjelovali Marina Klepo, novinarka Jutarnjeg lista, Frenki Laušić, novinar Slobodne Dalmacije, Franjo Luković, predsjednik NO EPH, a diskusiju je moderirao Željko Ivanković, koji i koordinira realizaciju projekta. U trenutačnoj političkoj raspravi o sastavljanju vlade zamjetno nedostaje pitanje proračuna, iako je to prvi posao koji nova vlada ima obaviti i pri tome pokušati ostvariti nekoliko zahtjevnih ciljeva.

Oni se koncentriraju na dilemu kako načiniti zaokret u proračunskoj politici, a ne ugroziti još fragilan i nedovoljan gospodarski rast. Detaljan izvještaj s rasprave bit će objavljen u subotu u Magazinu Jutarnjeg lista te također u subotnjem izdanju Slobodne Dalmacije . Zasad pogledajte video-izjave koje naznačuju dileme oko kojih se vodila rasprava:

Prema Sanji Madžarević Šujster, rast će biti ugrožen ako se ne zaokret ne napravi. Zaokret bi podigao kredibilitet države te omogućio jeftinije financiranje u gospodarstvu. Pogledajte čitavu i vrlo sadržajnu izjavu gospođe Šujster:

I Matija Kroflin iz Sindikata u fokusu ima rast. No, on poticaje rastu u kratkom roku, u 2016. godini, vidi prije svega u rastu javne potrošnje, te u daljnjem oslobođenju plaća (kako u privatnom tako I u javnom sektoru):

Ante Žigman, predsjednik Povjerenstva za fiskalni nadzor, pak smatra da postoje vrlo velike mogućnosti ušteda, za koje postoje detaljni planovi, koji se na žalost ne implementiraju, iako ne bi trebali naići na otpor budući da se uglavnom svode na uklanjanje redundancija u samom sustavu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:38