BURNO NA HRT-U

Vijeće HRT-a: Provest ćemo nadzor jer ne vjerujemo Sutliću

Blago Markota tvrdi da je prvo Hloverka tražila otkaze protiv četvero novinara HTV-a

ZAGREB - Da pokrenem postupak i otkaze protiv četvero novinara HTV-a od mene je najprije zatražila urednica Informativnog programa Hloverka Novak-Srzić, a potom i glavni ravnatelj Vanja Sutlić, izjavio je ravnatelj HTV-a Blago Markota na jučerašnjoj 71. sjednici Programskog vijeća HRT-a i tako bacio ponešto drugačije svjetlo na cijelu aferu.

Markota je kazao kako ne želi čitati po novinama kako je on taj koji traži otkaze za novinare jer su mu neki od njih, poput Roberta Zubera prijatelji. Istaknuo je kako ga je rasprava na Vijeću i nekolegijalnost s kojom se suočio potaknula da o slučaju ispriča ono što zna, a podržao je i dolazak državnog inspektorata na HRT s kojim, kako je rekao, želi i osobno razgovarati.

Hloverka Novak Srzić, koja je nekoliko dana nakon izbijanja afere javno podržala novinare, bila je pomalo zatečena Markotinom izjavom, ali je potvrdila da je tog prvog dana kada je vidjela portale doista zatražila otkaze.

Iako se na višesatnoj sjednici Vijeća HRT-a očekivalo da će biti pokrenuto i pitanje smjene Vanje Sutlića, do toga nije došlo. Umjesto toga objedinjeno je nekoliko točaka i pretvoreno u raspravu o stanju na HRT-u, propustima i eventualnim odgovornostima Ravnateljstva HRT-a.

Glavni ravnatelj tako nije mogao izbjeći niz neugodnih pitanja koje su mu postavljali vijećnici, posebno nakon njegova govora koji bi se mogao sažeti u to ‘kako je poslovanje HRT-a stabilno i da je HTV i dalje najvjerodostojniji medij’.

- Kriv sam utoliko što sam vjerovao u članove svog tima, kazao je Sutlić. No, sada ću poduzeti sve da se stanje sredi. Napravit ću kadrovske promjene, a glavni uvjet bit će stručna kompetencija, a ne političke opcije i lobistički pritisci.

Neću dopustiti da netko ostvaruje interese putem nekih pojedinaca. Već sam od svih onih koji se ne mogu nositi sa svojim zadaćama zatražio da daju mandate na raspolaganje, kazao je Sutlić i izazvao burne komentare:

- Kakvi lobistički pritisci? Kako ste onda do sada birali kadrove, političkim putem? Zašto do sada nije bilo kompetencije, zapitao je Sutlića član Vijeća Siniša Grgić i nastavio: Što ste poduzeli protiv onih koji su kupovali serije bez javnog natječaja? Nije ni čudo što se toliko piše a aferama na HRT-u. Sami ste priznali da ste zaobilazili javni natječaj. To je kršenje zakona, upozorio je Grgić i izazvao Sutlićevu ljutnju.

- Ja ne nabavljam sadržaj, to rade programi i ravnateljstva, samo stavljam potpis. To pitajte one koji se time bave. Mene samo čudi kako to da ni revizija ni Vijeće nikada ranije nisu to otkrili. Samo ste vi to otkrili, ironično je kazao Sutlić Grgiću.

- Ne sviđa mi se ton vašeg izlaganja, to da su svi nešto protiv vas, pa zavjere, pa to, ‘ja sam dobar, a drugi nisu, od sada će biti drugačije’, kazala je nova članica Vijeća, Sanja Modrić. Zanima me zašto ste od agencije AGB Nielsen zatražili istraživanje tržišta za 2,5 milijuna kuna, ako HRT ima svoju službu za istraživanje. Za taj novac mogli ste napraviti 100 peoplemetara, komentirala je Modrić.

- Želim da se ispita nemili događaj s četvero novinara. Kako je proveden postupak i tko ga je provodio, pitala je Marina Škrabalo.

Nelagodu Vanje Sutlića koji se često hvatao za glavu dok su trajali komentari vjećnika, prekinuo je predsjednik Vijeća Đuro Popijač, kazavši Sutliću: Nemojte se plašiti, nećemo vas danas smijeniti, što je izazvalo smijeh u dvorani. Popijač je, inače, prekidao Sutlićeva duga izlaganja, traživši od njega konkretne i kratke odgovore.

-Mi vama ne možemo vjerovati. Provest ćemo sve nadzore jer neću dozvoliti da me zaustavljaju na ulici i pitaju šta se to događa na HRT-u, kazao je Popijač, zapitavši zašto već nije pozvan državni inspektorat da ispita aferu s četvero novinara.

Nakon pet i pol sati zaključena je samo točka vezana za Sutlićev incident s novinarima, a Vijeće je zatražilo da se ispita kontrola ispravnosti postupka koji se vodi protiv novinara.

Usvojen je prijedlog da slučaj ispita državni inspektorat, te da se zatraži i mišljene dva stručnjaka, jednog za radno i jednog za medijsko pravo, te da se novinarima do završetka inspekcije omogući da normalno rade.

Nastavak sjednice Vijeća najavljen je za četvrtak, no, ni tada neće biti pokrenuto Sutlićevo razrješenje. Kako saznajemo, protiv Sutlića bi u međuvremenu trebao biti iznesen niz dokaza nakon čega mu neće preostati ništa nego da sam podnese ostavku na ravnateljsku funkciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:54