EKSPLOZIJA U GLUHO DOBA NOĆI

VIJEĆNICA SDP-a ‘Bojim se. HDZ mi je noćas bacio bombu u dvorište jer sam štitila antifašiste'

 Tea Cimaš / CROPIX

Legla sam u jedan, probudila se u tri sata. Kako bih mogla spavati nakon ovoga? Da li me je strah? Mogu vam reći da jest. Ali kao vijećnica Grada Bakra i kao predsjednica bakarskog SDP-a nastavit ću se boriti za dobrobit Bakra i svih njegovih stanovnika. Ovime me neće ušutkati. Ne mogu dozvoliti da me pojedinci iz protivničke stranačke ekipe zaplaše - govori Tamara Kojić dan nakon što je u dvorištu nedaleko njezine kuće u naselju Krasica eksplodirala bomba.

Dogodilo se to u noći s ponedjeljka na utorak, oko 00.15 sati.

- Odjeknula je eksplozija. Istrčali smo van, naši susjedi također. Mislili smo da se radi o vrlo jakoj petardi. Ali ništa nismo mogli vidjeti po noći. Drugi dan krenuli smo tražiti petardu. Jedan prijatelj u dvorištu je pronašao mali krater. Oštećeni su zidić i ograda. Odmah smo nazvali policiju jer nije bilo sumnje da je bačena bomba - priča nam Tamara.

Djeluje pomalo uznemireno, ali poprilično odlučno. Za nju nema sumnje - iza noćnog napada stoje politički motivi, a njezine optužbe idu na račun bakarskog HDZ-a.

- Pokušavaju mi začepiti usta zbog mojih istupa na gradskom vijeću i na presicama. Već sam dobivala prijetnje. Nakon zadnjih lokalnih izbora jedan član HDZ-a, ne želim ga sada javno imenovati, izrazio mi je saučešće. Pitao me zašto se javljam kroz novine, koliko plaćam novinare. Prvo što ih je razbjsnilo bilo je kada sam upozorila da je na brodu Vila Velebita s gradskim novcem organiziran HDZ-ov dernek, a građane Bakra to je koštalo 30 tisuća kuna. Sada sam upozorila na to da je braniteljskoj udruzi Ajkule dodijeljen prostor na Kukuljanovu, iako predsjednik i pojedini članovi udruge uopće ne žive i ne rade na području Grada Bakra. U Bakru imamo tri braniteljske udruge, jednu antifašističku proizašlu iz drugog svjetskog rata, a druge dvije proizašli iz Domovinskog rata. Uputila sam pitanje zašto antifašisti koji djeluju na ovom području ne mogu dobiti prostor već 18 godina, a Ajkule su ga dobile nakon samo godinu dana. Zašto antifašisti dobivaju 5 tisuća kuna, a druge dvije udruge 27 tisuća? Da nije bilo antifašista ne bi bilo ni Hrvatske. Tražila sam da se udruge izjednače, ali nisam dobila odgovor. Tada sam dobila prijetnju HDZ-a o bombi, jedan me je poznanik iz te stranke obavijestio da bi se to moglo dogoditi - ispričala nam je Tamara Kojić.

Za sve je, smatra Tamara Kojić, odgovorna uža stranačka ekipa okupljena oko bakarskog gradonačelnika Tomislava Klarića.

- Radi se o možda dvadesetak ljudi. Ne optužujem sve članove HDZ-a jer imam i mnoge prijatelje u toj stranci. Nakon što je bačena bomba, jedan mi je rekao da bi drugi puta u zrak mogao odletjeti auto. Nije to rekao kao prijetnju, već me dobronamjerno upozorava. Neću o imenima, sve sam rekla policiji koja je vrlo profesionalno napravila očevid. Cijeli dan stiže mi podrška prijatelja i poznanika, oni me motiviraju da nastavim sa svojom borbom za istinu - govori bakarska SDP-ovka koja u sklopu obiteljske kuće gdje je bačena bomba već 23 godine vodi trgovinu, no odbacuje mogućnost da je bomba povezana s tim poslom jer, kako kaže, sve račune uredno plaća i nikome ništa ne duguje.

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj kažu da je očevidom je utvrđeno kako je poslije ponoći, 7. siječnja ove godine uslijed djelovanja eksplozivne naprave došlo do oštećenja zida dvorišta i žičane mreže ograde spomenute obiteljske kuće na Krasici. Materijalna šteta će biti utvrđena naknadno, a u konzultaciji s mjerodavnim državnim odvjetništvom policija provodi kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska za sada nepoznatog počinitelja kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općopasnom radnjom ili sredstvom.

Bakarski gradonačelnik, HDZ-ovac Tomislav Klarić, optužbe SDP-ove vijećnice odbacuje kao sulude i neutemeljene.

- Ovo je sve skupa degutantno, van svake pameti. Što uopće mogu tu komentirati? Na ovakav način prozvati mene osobno i ljude iz stranke je u najmanju ruku neprimjereno. Gospođa Kojić nas i inače neutemeljeno proziva, ali sada je prevršila svaku mjeru. Naravno da osuđujem ovaj teroristički čin i tražim od policije da odradi svoj posao i pronađe počinitelja. To je dijelo pojedinca koje nema veze ni sa mnom ni s mojim suradnicima. Inače, angažirao sam odvjetnika i podnijest ću kaznenu prijavu zbog klevete - rekao nam je Tomislav Klarić.

Što se Ajkula tiče, kazao je da su ponosni što specijalna jedinica policije djeluje u naselju Kukuljanovo na području Grada Bakra od početka Domovinskog rata i da su udruzi rado dodijelili prostor od 10-ak kvadrata u Domu kulture te da im je žao što prostor nije mogao biti veće. Tvrdi i da nema nikakve diskriminacije prema antifašistima.

- Samo obnovu spomenika NOB-u na Krasici platili smo preko 200 tisuća kuna. Obnovili smo sve spomen ploče antifašističkoj borbi na području Grada Bakra - veli Klarić.

Ističe da HDZ u gradskom vijeću ima apsolutnu većinu, a SDP svega dva zastupnika.

- Suludo je uopće pomisliti da ta dva člana HDZ-u na bilo koji način smetaju. Odluke donosimo, gradimo, radimo, i u vrijeme krize u Bakru se stalno gradi i ulaže - govori gradonačelnik.

Bomba na Krasici već je izazvala i političke reakcije. Priopćenje kojim osuđuje ovaj bombaški čin izdao je Županijski odbor SDP-a PGŽ, s potpisom predsjednika ŽU Zlatka Komadine, kao i bakarski HNS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:02