UOČI SJEDNICE VLADE

VILI BEROŠ 'Sprečavanjem širenja bolesti borimo se i za hrvatsko gospodarstvo. Ako bude potrebno, osigurani su alternativni načini održavanja nastave'

 
Vili Beroš
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak da je Hrvatska pokazala spremnost i organiziranost u borbi s koronavirusom te da je u pripremi cijeli niz mjera, ako će biti potrebne s obzirom na epidemiološku situaciju.

"Sretan sam s brojem oboljelih jer ako gledate zemlje u okruženju, one pokazuju znatan porast broja oboljelih, a mi smo na samo 10 oboljelih. Vjerujem da je to tako zahvaljujući našim mjerama i cijelom sustavu koji je do sada pokazao spremnost i organiziranost boriti se s tom ugrozom", rekao je Beroš novinarima pred Banskim dvorima.

Upitan može li gospodarstvo izdržati s obzirom na to da neki poslodavci tvrde kako je kriza blizu, izrazio je nadu da će kriza trajati čim kraće i da će toplije vrijeme uzrokovati opadanje epidemije.

"Mi smo u drugačijem položaju nego druge zemlje. Talijansko gospodarstvo trpi enormne gubitke i upravo na ovaj način - sprečavanjem širenja bolesti, borimo se i za hrvatsko gospodarstvo", ocijenio je ministar.

Potvrdio je da se razmišlja o nekoj vrsti fonda za pomoć, o čemu su u stalnoj komunikaciji s ministrom financija Zdravkom Marićem te da imaju niz mjera koje su spremne za aktivaciju ovisno o daljnjem razvoju epidemiološke situacije.

Beroš je razgovarao i s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak, koja je najavila osiguravanje alternativnog načina praćenja školskog programa putem interaktivne internet nastave, bude li potrebno.

Ponovio je da ljudi moraju biti oprezni, ali generalne zabrane organiziranja raznih događaja nema.

"Ako je riječ o nekom događaju gdje dolaze potencijalno strani turisti i strani državljani koji dolaze iz zaraženih regija, apsolutno se preporuča daleko veći oprez. Međutim, ako je riječ samo o hrvatskim građanima, onda ne smatram da u ovom trenutku postoji rizik jer je epidemiološka situacija pod nadzorom", poručio je.

Potencijalna opasnost su i vozači koji svakodnevno prelaze granicu ali, ističe Beroš, prema njima se postupa s adekvatnim pozorom, iako se ne ograničava njihova mogućnost kretanja.

"Statistički, ako gledamo ovih dana koliko je takvih vozača prešlo granicu, vidimo da nema znakova jače ugroze u tom smislu, ali iz sata u sat pratimo situaciju i reagirat ćemo s adekvatnim mjerama", kaže ministar.

Divjak: Ako bude potrebno, imat ćemo online nastavu

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak da postoji plan prema kojem će sve škole voditi nastavu preko interneta ukoliko se situacija s koronavirusom u Hrvatskoj pogorša.

"Naravno da postoji, u stalnom sam kontaktu s ministrom Berošem, jučer sam ga izvijestila da ćemo u slučaju aktiviranja scenarija, ako bi se to dogodilo, nastavu voditi online. Pripreme su u tijeku, imamo nekoliko scenarija kako možemo odgovoriti. Sustav mora funkcionirati, a mi smo spremni", rekla je ministrica Divjak novinarima na Fakultetu elektronike i računarstva.

Dodala je kako ne očekuje da će doći do aktiviranja takvog scenarija, no da je njihova dužnost da brinu o funkcioniranju sustava i spremne različite mogućnosti odgovora na takvu situaciju. "Za sada takve potrebe nema", rekla je Divjak.

Na pitanje hoće li se onda prema tom scenariju zatvarati škole, odgovorila je da konkretno do toga neće doći, ali da su pripremni i za takvu mogućnost.

"Ali nema realnih mogućnosti da se to dogodi", dodala je.

Zbog mnogobrojnih medijskih navoda da u školama nema sanitarnih sredstava - sapuna i tople vode - ministrica kaže kako je to zadaća osnivača škola.

"Osnivači dobivaju oko milijardu i 400 milijuna kuna, što su županije koji su osnivači škola, kako bi skrbili o materijalnoj bazi u školama, i tu isprike nema. Naravno da ministarstvo obavlja svoj dio odgovornosti, a osnivači moraju preuzeti svoj dio", ustvrdila je Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:34