NEVJEROJATNO

Visoko je pozicionirana u Ministarstvu, isplaćeno joj je 60.000 €, a na poslu nije bila godinama: ‘To je zbog mobinga!‘

Sudski postupak u kojem traže povrat plaća za period od 13. siječnja 2014. do 15. ožujka 2017. pokrenut je u lipnju 2020.

Zgrada Kockica koju je projektirao Ivan Vitić, sada u vlasništvu RH, a u njoj je smješteno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

 Ivana Grgic/Cropix

N1 doznaje detalje nesvakidašnje afere u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture teške gotovo 60 tisuća eura. U njezinoj su pozadini optužbe za mobing, više sudskih presuda, odluka o otkazu i zakonska prava radnika, piše N1.

Iznos od gotovo 60 tisuća eura Ministarstvo je kroz plaće isplatilo svojoj nekadašnjoj visokopozicioniranoj državnoj službenici iako nije dolazila na posao. Nije se pojavljivala jer je tvrdila da ju se mobingira. No, na kraju je sudski spor za mobing izgubila, pa sada Ministarstvo od nje traži da vrati plaće koje su joj u tom periodu isplaćivali.

Komplicirani slučaj u koji je uvučeno Ministarstvo što ga sada vodi Oleg Butković počeo je još 13. siječnja 2014. godine. Tada je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture vodio SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, a na čelu Vlade je bio Zoran Milanović. Cijela afera protegnula se do sada. Zaposlenica Ministarstva u siječnju 2014. prestaje dolaziti na posao pravdajući taj svoj potez mobingom.

Podnosi i tužbu tražeći da se utvrdi da ju se na radnom mjestu uznemirava. Dok je trajao taj sudski postupak na posao nije dolazila. Ipak cijelo vrijeme dobivala je plaću. Do 17. veljače 2017., kada je ipak dobila otkaz, ukupni iznos narastao je na 446.557 kuna, odnosno nešto manje od 60 tisuća eura.

Nije dokazala mobbing

Prema nepravomoćnoj presudi Općinskog radnog suda u Zagrebu, za visokopozicioniranu državnu službenicu Odbor za državnu službu donosi 15. ožujka 2017. rješenje o prestanku radnog odnosa. Dobila je, naveli su, otkaz po sili zakona. Vladu je tada već vodio Andrej Plenković, a Butković je bio na čelu Ministarstva.

Ubrzo nakon otkaza ova službenica gubi i sudski spor pokrenut zbog uznemiravanja na radnom mjestu. Nije uspjela dokazati da ju je itko na poslu mobingirao. To je u rujnu 2017. najprije u nepravomoćnoj presudi zaključio Općinski radni sud u Zagrebu, a zatim je u lipnju 2019. tu presudu potvrdio Županijski sud u Osijeku. Drugim riječima, zaposlenica Ministarstva pravomoćno je izgubila postupak zbog mobinga.

Tada slijedi obrat.

Mora vratiti plaće

Naime, prema Zakonu o radu zaposlenik koji vodi postupak radi zaštite svog dostojanstva, preciznije zbog mobinga, ima pravo za to vrijeme, iako ne dolazi na posao, primati plaću.

“Riječ je o plaći koju bi ostvario da je radio. Međutim, ako je pravomoćnom sudskom odlukom utvrđeno, da nije povrijeđeno dostojanstvo radnika poslodavac može zahtijevati povrat isplaćene naknade”, objašnjava sud u nepravomoćnoj presudi.

Već u prosincu 2019. Ministarstvo od svoje nekadašnje službenice traži da doista vrati plaće. Obraćaju joj se najprije zahtjevom za mirnim rješenjem spora, a kada nije na to pristala podnose protiv nje tužbu.

Detalji sudskog postupka

Sudski postupak u kojem traže povrat plaća za period od 13. siječnja 2014. do 15. ožujka 2017. pokrenut je u lipnju 2020. godine. Nedavno je stigla nepravomoćna presuda prema kojoj visokopozicionirana državna službenica Ministarstvu mora vratiti gotovo 60 tisuća eura. Točnu cifru izračunao je vještak čiji je nalaz sud i prihvatio.

“Kako je zaposlenica bez osnove prekinula rad, a nastavila je primati plaću, dužna je Ministarstvu, odnosno Republici Hrvatskoj cijeli iznos vratiti s kamatama”, naveo je u presudi sud.

“U ovom konkretnom slučaju zaposlenica je prekidom rada preuzela na sebe rizik da se u sudskom postupku utvrdi da poslodavac nije povrijedio njezino dostojanstvo, pa da je stoga prekid rada neopravdan. Isto tako i poslodavac, kada daje otkaz radniku zbog povrede radnih obveza, preuzima rizik da će, ako to na sudu ne dokaže, morati nadoknaditi sve plaće ako se dokaže da je odluka o otkazu bila nedopuštena”, naveo je Općinski radni sud u Zagrebu.

Bivša visokopozicionirana službenica morat će, osim 60 tisuća eura s kamatama od prosinca 2019., ako ova presuda postane pravomoćna, Ministarstvu platiti i oko 9.500 eura sudskih troškova. Nedavno je na presudu uložila žalbu koju je ovih dana počeo razmatrati Županijski sud u Rijeci, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:28