POTPREDSJEDNICA EK ODRŽALA PRESICU

VIVIANE REDING 'Istinski sam prijatelj Hrvatske, ali prekršili ste zakon i izdali naše povjerenje'

'Božica pravde je slijepa. Ona se drži zakona. A vaš zakon je u kontradikciji s europskim pravom'
Trst, 160913.Dijalog gradjana s potpredsjednicom Europske komisije Vivian Reding i Talijanskim ministrom za europske poslove Enzo Moavero Milanesi. Dijalogu gradjana s politicarima sudjeluju drzavljani Italije, Slovenije, Austrije i Hrvatske. nakon Dijaloga Vivian Reding je odrzala press konferenciju, te je odgovarala na pitanja hrvatskih novinara.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX

- Da, predložili smo aktiviranje članka 39 i uvođenje sankcija Hrvatskoj - izjavila je potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding na press konferenciji održanoj nakon "Dijaloga s građanima" u Trstu.

REDING ‘Neovisno sudstvo jamstvo je funkcioniranja demokracije’

EU UVODI SANKCIJE HRVATSKOJ! Barroso, Reding i Fuele već pokrenuli postupak

- Ne radi se samo o ozbiljnom kršenju zakona, nego i o ozbiljnoj povredi povjerenja - naglasila je Reding potvrdivši novinarima da je u petak zajedno s predsjednikom EK Barrosom i povjerenikom Štefanom Füleom obavijestila kolegij povjerenika o kršenju europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj i da je kolegij podržao njezin prijedlog uvođenja sankcija iz članka 39. hrvatskog pristupnog ugovora.

'EK NASTAVLJA S PRITISKOM PREMA VLADI' Milorad Pupovac o Lex Perković

U pogledu konkretnih sankcija nije iznijela nikakve pojedinosti. Samo je dodala da je procedura pokrenuta i zapreka za sankcije više nema.

'SVE SMO VEĆ REKLI U PISMIMA REDING' Ministarstvo pravosuđa bez komentara na sankcije

Reding je još jednom ponovila kako se proteklih godina žestoko zalagala za ulazak Hrvatske u Eu te je zajedno s različitim vladama i ministrima u Hrvatskoj radila na što bržem zatvaranju 23. poglavlja, bez ikakvih ograničenja.

LEX PERKOVIĆ PODIJELIO VRH DRŽAVE Nezadovoljnici iz SDP-a masovno hodočaste na Pantovčak

- Istinski sam prijatelj Hrvatske. To je bilo pitanje povjerenja. Možete li zamisliti kako sam bila razočarana kada je Hrvatska, samo tri dana prije svečanosti ulaska u EU unilateralno promijenila taj zakon. Bila sam zbog toga vrlo nesretna - istaknula je Reding dodajući da je Hrvatska na taj način uništila stvoreno povjerenje.

Napomenula je da se u konkretnom slučaju radi o vrlo jednostavnom problemu pravne naravi.

- Božica pravde je slijepa. Ona se drži zakona. A vaš zakon je u kontradikciji s europskim pravom - kazala je hrvatskim novinarima Reding.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:42