UZMAK PRED KRITIKAMA

Vlada: Božićnica ne smije biti veća od 1200 kuna

 Bruno Konjević/Cropix

ZAGREB - Vlada je danas preporučila javnim poduzećima da božićnice koje isplaćuju svojim zaposlenicima ne budu veće od 1250 kuna.

U dopisu koji su uputili na adresu 20-ak javnih poduzeća Banski dvori traže da se preispitaju dosadašnje odluke u tim tvrtkama prema kojima su u nekima od njih božićnice trebale doseći i tri i pol tisuće kuna. Time je Vlada reagirala na zahtjeve privatnog sektora i neovisnih ekonomista koji su upozorili da je krajnje nemoralno da božićnice u javnom sektoru dosežu tako astronomske iznose dok se istodobno u privatnom sektoru one ili ne isplaćuju ili se pak isplaćuju u minimalnim iznosima.

Vlada je danas popodne održala i zatvorenu sjednicu čija je glavna tema bila izdvajanje plinskog biznisa iz Ine. Prema informacijama iz vladajućih krugova Banski su dvori prihvatili tekst dodatka na ugovor koji su ranije potpisali Vlada i MOL. Njime bi se, kažu naši sugovornici, plinski biznis iz Ine trebao izdvojiti do kraja sljedeće godine.

Vlada je postigla i dogovor s Inom i o dugovanju od milijardu i pol kuna koje ta tvrtka već godinu dana nije uspjela vratiti – radi se o udjelu od 60 lipa u cijeni benzina koji je trebao biti uplaćen HAC-u. Ina će podići kredit i isplatiti dug Vladi koja će ga proslijediti HAC-u. Budući da HAC duguje brojnim dobavljačima njihovim podmirenjem dio sredstava vratit će se gospodarstvu.

Ministar Ivan Šuker ističe da su postignuti dogovori vrlo dobri. - Sutra poslijepodne potpisuje se sporazum s Madžarima. Mislim da smo postigli ono sto smo htjeli – komentirao je Šuker.

Međutim, MOL je već najavio novo poskupljenje plina od 30-ak lipa po prostornom metru. (A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:02