PLENKOVIĆ OBJAVIO

Vlada donosi uredbu kojom će na 30 dana ograničiti cijenu goriva, otkrivene i cijene!

Andrej Plenković je na sjednici Vlade objavio da Vlada donosi uredbu kojom će na 30 dana stabilizirati cijenu goriva
Andrej Plenković
 Damir Krajac/Cropix

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici Vlade da Vlada donosi uredbu kojom će na 30 dana ograničiti cijenu motornog benzina na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna.

Kako je objasnio, Vlada može radi zaštite potrošača, Uredbom ograničiti cijene naftnih derivata i to i čini.

"Uzimajući u obzir sadašnji ekonomski trenutak, nepredvidivost cijene nafte na svjetskom tržištu i utjecaj cijene goriva na ukupnu ekonomsku aktivnost i standard građana, s ciljem neometanog daljnjeg gospodarskog oporavka, Vlada je odlučila iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana, stabilizira cijene motornog benzina i dizelskog goriva, na temelju Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata", rekao je premijer.

"Stoga ga će se posebnom uredbom Vlade danas cijena motornog benzina ograničiti na 11 kuna i 10 lipa, a dizelskog goriva na 11 kuna. U narednom razdoblju, Vlada će kontinuirano analizirati stanje i trendove na svjetskom tržištu te po potrebi dodatno reagirati", dodao je Plenković.

Izmjene Zakona o obnovi

Premijer je na sjednici rekao i kako će predložene izmjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, učiniti proces obnove propulzivnijim, a tijek obnove će se ubrzati i poboljšati.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade su, između ostalog, izmjene Zakona o obnovi čiji je cilj pojednostavljenje postupaka, brzina donošenja odluka, sufinanciranje konstrukcijske obnove, osobito za područje Grada Zagreba gdje država na sebe uzima 80 posto troška, a Grad 20 posto, dok će na područjima gdje je proglašena katastrofa država financirati 100 posto troška konstrukcijske obnove.

"Niz je detalja kojima ćemo poboljšati ovaj Zakon, učiniti proces propulzivnijim, riješiti uska grla koja su identificirana u dosadašnjem postupku. Mislim da će ubrzati i poboljšati tijek obnove što nam je važan prioritet", naglasio je premijer Plenković.

Dodao je kako mijenjaju i druge vezane zakone.

Ističe kako je uvjeren da će izmjene koje Vlada predlaže Saboru, riješiti probleme koji su se pokazali u praksi, a posebno inzistiraju na antikorupcijskim mjerama koje su uključene u zakone. Te će mjere još dodatno detaljno biti propisane pravilnikom.

Borba protiv covida

Što se tiče covida-19, premijer je iznio podatak kako smo u Hrvatskoj dostigli da je 55 posto odraslih osoba cijepljeno najmanje jednom dozom, što je ukupno 1.862.000 tisuće ljudi. Do sada je utrošeno 3,5 milijuna doza. Udio odraslih koji su dovršili cijepljenje je 51,6 posto.

Dan Hrvatskog sabora

Plenković je podsjetio i na obilježavanje Dana Hrvatskog sabora - 8. listopada, istaknuvši kako je riječ o izrazito važnom danu obljetnice donošenja odluke, 8. listopada 1991., o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše države.

"Važno je i da smo taj dan obilježili, a podsjećam, prema našem zakonu, Dan državnosti je 30. svibnja, Dan neovisnosti 25. lipnja, a 8. listopada je Dan Hrvatskog sabora. Ima nekih koji to ne znaju", poručio je premijer.

Susret s novinarima

U uvodnom obraćanju osvrnuo se i na susret s predstavnicima Europske federacije novinara i Hrvatskog novinarskog društva s kojima su razgovarali o slobodi medija i položaju novinara u našoj demokraciji. "Suglasni smo da on treba biti kontinuirano poboljšan, bilo kroz zakonski okvir, bilo kroz druge mjere", rekao je.

Teroristički napad na Banske dvore

Obilježena je i godišnjica terorističkog napada na sjednice Vlade, Banske dvore, 12. listopada 2020., kada je teško ozlijeđen policijski službenik Oskar Fiuri. Plenković je izvijestio da se policajac dobro oporavlja, ali još uvijek ima posljedice tog terorističkog napada.

"To je bio teroristički napad i očekujemo da nadležna tijela, DORH i policija, utvrde motive ovog napada, da otkriju tko sve stoji iza radikalizacije napadača, odakle napadaču oružje, tko ga je naučio pucati na taj način, kao i druge okolnosti koje treba rasvijetliti", rekao je.

Vjeruje da će većina u hrvatskom društvu, a tu posebno misli na neke političke stranke, istaknuo je, biti jednoznačni u osudi takvoga napada i u borbi protiv radikalizacije i nasilja", zaključio je premijer Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:17