MINISTAR GOSPODARSTVA

Ćorić o nagloj odluci da interveniraju oko cijene goriva: ‘Čuđenje je, kao i ljepota, u očima promatrača‘

Kazao je i da se država ovim potezom odrekla dijela svojih primanja iz litre benzina, te da je prihod od PDV-a projiciran u proračunu
Tomislav Ćorić
 Ranko Suvar/Cropix

Ministrar gospodarstva Tomislav Ćorić za RTL je komentirao cijene naftinih derivata, ali i o druge troškove života koji lete u nebo.

Ministar je kazao da je odluka o ograničenju cijene goriva bila konkretizirana jučer tijekom užeg kabineta kada je Vlada bila svjesna, kazao je, onoga što će se vrlo vjerojatno na mediteranskom tržištu dogoditi idući tjedan.

'Protekla dva dana smo postali svjesni kako će se ovo stanje reflektirati idući tjedan na potencijalnu cijenu u utorak. Da bi izbjegli daljnju eskalaciju cijena, da bi kreirali stabilne uvjete kako za građane tako i za gospodarstvo smo odlučili ići s današnjom uredbom', kazao je.

Na konstataciju novinara kako je čudno da su se u dva dana predomislili oko intervencije, Ćorić je rekao: 'Čuđenje je, kao i ljepota, u očima promatrača'.

Ćorić je otkrio i kakve reakcije očekuje od naftnih kompanija.

'Sigurno će ova odluka utjecati na profitabilnost distributera na području RH, kao što će utjecati na smanjenje prihoda u državni proračun. Svi moramo biti svjesni činjenice da u ovakvim vremenima potencijalnog nastanka krize koja je uzrokovana povećanjem cijene energenata svi na neki način moramo snositi odgovornost. Odluka koja ide prema distributerima, ali i prema proračunu RH, donesena je na rok od 30 dana. Opservirat ćemo i dalje situaciju, ako nakon tih mjesec dana ne dođe do relaksacije uvjeta na tržištu, a prema trenutnim projekcijama moglo bi doći do kraja godine, Vlada će dodatno reagirati', kazao je.

Na pitanje što ako ne dođe do rasta cijena nafte i ako cijene nastave rasti, Ćorić je odgovorio da će Vlada učiniti iskorak.

Kazao je i da britanski scenarij s gorivom u Hrvatskoj nije moguć zbog smanjenja marži do kojeg je došlo usred limitranja cijena, a to, kazao je, nije frapantno da bi ugrozilo pozicije distributera.

'Postoji dodatni stabilizator s naše strane. Bilo tko tko bi išao s frapantnim najavama mora imati na umu činjenicu da RH raspoalže zalihama naftnih derivata koje su dovoljne za tri mjeseca funkcioniranja ekonomije. Nemamo problem i nećemo ga imati. Računamo na razumijevanje svih, distributera ali i svih dionika u ekonomiji da situacija nije jednostavna', kazao je.

Kazao je i da se država ovim potezom odrekla dijela svojih primanja iz litre benzina, te da je prihod od PDV-a projiciran u proračunu.

'Ukoliko u narednim mjesecima dođe do daljenje eskalacije cijene, proračun će trebati iznaći svoja rješenja u vidu korekcija na strani bilo trošarina ili PDV-a. Od toga se ne bježi', kazao je.

S obzirom da visoke cijene goriva znači poskupljenje i ostalih proizvoda, Ćorić je kazao da limitiranje cijene u idućih mjesec dana trebalo bi imati učinak na cijenu transporta.

'Sve što se upućuje na tržište se vozi. Samim time, taj transport, cijena koja je ugrađena u transport ne bi trebala dodatno eskalirati. Neki proizvodi su poskupili, ali to poskupljenje nije samo uvjetovano rastom cijena goriva', kazao je.

Na pitanje koliko su kućanstva sigurna što se tiče cijena energenata, Ćorić je kazao da će kućanstva ovakve cijene po pitanju plina imati do 1. travnja iduće godine.

'Tu ne očekujemo promjenu cijena. Što se tiče električne energije, držimo da će idućih nekoliko mjeseci one biti stabilne. Učinit ćemo sve jer imamo mehanizme da oni ne rastu značajnije tijekom 2022. Najviše nas zabrinjava u ovom trenutku jesu cijene goriva, odnosno benzina, dizelskog goriva', kazao je za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2022 07:29