TREBA IM MALO BOLJI NADZOR

Vlada: Imovina dužnosnika će se provjeravati. A i bankovni računi...

 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Vlada je u Sabor po hitnom postpuku poslala dva dorađena zakona, čime će, uvjereni su u Banskim dvorima, Hrvatska u potpunosti ispuniti uvjete za zatvaranje pregovora s EU-om u poglavlju 23. (Pravosuđe i ljudska prava).

Dorađenim Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, koji bi se na saborskim klupama trebao naći već sutra, a koji bi saborski zastupnici trebali usvojiti već do kraja ovog tjedna, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa moći će provjeravati ne samo „čvrstu“ imovinu državnih dužnosnika, nego i njihove bankovne račune. U kategoriju državnih dužnosnika, po novome, ulaze i predsjednici i članovi uprava svih tvrtki u većinskom vlasništvu države, a ne više samo onih tvrtki koje su u 100-postotnom vlasništvu države. Ako utvrdi da je kod nekog dužnosnika privatni interes nadvladao javni, moći će predložiti njegovu smjenu. Povjerenstvo će ubuduće biti depolitizirano i činit će ga članovi koji nisu ni u jednoj stranci.

„Bilo je puno otpora donošenju ovog zakona, no mi ćemo ga svejedno usvojiti“, istakla je premijerka Jadranka Kosor cilj zakona, koji u Sabor ide u drugo čitanje, a potom i u Bruxelles. Ona u njemu vidi još jedan instrument u borbi protiv korupcije.

Istom bi cilju trebao poslužiti i novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, koji se također već nalazi u Saboru, a na koji je Vlada usvojila amandmane. Njima se sada uvodi obveza i kandidatima na lokalnim izborima da otvore posebne račune za financiranje izborne promidžbe. U Vladi su, kaže Davorin Mlakar, ministar uprave, dugo razmišljali treba li takvu obvezu uvesti i na lokalnoj razini, s obzirom da bi otvaranje velikog broja računa u bankama moglo dovesti do „zagušenja“ sustava, no nakon sugestija odlučili su da je to ipak potrebno.

Amandmani na zakon jasnije se definira i djelokrug Državnog izbornog povjerenstva (DIP) i Državne revizije, i to na način da će DIP nadzirati samu kampanju, a Državna revizija priljev i odljev novca s „izbornog“ računa.

Vlada je uvjerena da će pregovori o ulasku u EU završiti do kraja mađarskog predsjedanja Unijom i već u drugom tromjesečju pokrenut će 15 milijuna kuna tešku komunikacijsku strategiju za ulazak u EU.

Prema riječima Gordana Jandrokovića, potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova, komunikacijska strategija obuhvaća informacijsku, medijsku i referendumsku kampanju, kojom će Banski dvori pokušati objasniti sve euroskeptičnijim građanima da će im se ulazak u Uniju isplatiti.

Na to se nadovezao i glavni pregovarač s EU-om Vladimir Drobnjak, koji je upozorio da javna komunikacija o EU vrvi netočnostima. Kao primjer naveo je tvrdnje da će hrvatske teritorijalne vode, po ulasku u EU, biti otvorene svima.

„To jednostavno nije točno. Naše more ostaje naše more“, poručio je Drobnjak. Ukazao je i da građani svoju referendumsku odluku o EU neće donijeti samo na temelju medijskih informacija, već i na temelju svakodnevne komunikacije.

„Od sada jer svaki sat dio komuniakcijske strategije“, zaključila je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 20:22