OPORBA KRIVI VLADAJUĆE

'VLADA JE KRIVA ZA SLAB ODAZIV BIRAČA NA IZBORIMA ZA EU PARLAMENT' HDZ-ov kandidat Davor Stier

Zagreb, 100413. Predizborni skup HDZ-a, HSP-a i BUZ-a na velesajmu u dvorani Globus. Za europski parlament predstavljeno je dvanaest kandidata HDZ-ove koalicije. Na slici: Davor Ivo Stier.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srđan Vrančić / CROPIX / Srdjan Vrancic / CROPIX

ZAGREB - Slab odaziv na danas održane izbore za Europski parlament posljedica je odluke vladajućih da se ti izbori održe odvojeno od lokalnih, ocijenio je večeras HDZ-ov kandidat Davor Ivo Stier.

"Mi smo upravo upozoravali na to da su odvojeni europski i lokalni izbori suprotni onome što čini dobar dio članica EU, u kojima se ti izbori održavaju istodobno. Vlast je odlučila suprotno, očito s namjerom da odaziv bude što manji. Zbrzali su izborni proces, smanjili rokove i onemogućili institucionalnu kampanju, u kojoj bi građani dobili punu informaciju o tome što je europarlamentarac i kako se glasuje", rekao je Stier nakon zatvaranja birališta, u HDZ-ovoj središnjici.

FOTO: ZATVORENA BIRALIŠTA Na europskim izborima do 16 sati glasalo manje od 15 posto birača

Ocijenio je da je odlukom o odvajanju izbora izgubljena prigoda da Hrvatska pošalje jaku poruku i dade veći legitimitet svojim predstavnicima u Europskom parlamentu. "No, odgovornost za to je na onom tko je donio takvu odluku", rekao je Stier.

U HDZ-u i dalje očekuju da će dobiti najmanje pet, a nadaju se i šestom mandatu.

"Sigurni smo u pet mandata, a to nam daju i ankete, ali budući da je poznato da ankete svugdje u Europi strankama desnog centra daju manje od realnog, nadamo se i šestom mandatu", dodao je Stier.

U središnjici HDZ-a okupljaju se članovi stranke kako bi sa stranačkim vodstvom dočekali rezultate.

Izbore bi tijekom večeri trebali komentirati i drugi kandidati s HDZ-ove liste, a predsjednik stranke Tomislav Karamarko javnosti će se obratiti u ponoć, nakon konferencije konferencije za novinare Državnog izbornog povjerenstva.

Do 16 sati, kako je izvijestio DIP, na izbore za hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu ukupno je izašlo 14,63 posto birača, odnosno njih oko 445 tisuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:45