A ŠTEDNJA?

Vlada Katoličkoj crkvi daje više novca iz proračuna

Zagreb, 011109.Povodom blagdana Svih svetih mnogobrojni Zagrepcani obilaze gradska groblja kako bi se prisjetili najmilijih koji vise nisu medju nama i na njihovim grobovima zapalili svijece i polozili cvijece. Na slici: Kardinal Josip Bozanic odrzao je misu u crkvi Krista kralja.Foto Marko Miscevic/ CROPIX
 Marko Miščević/CROPIX

Državne potpore vjerskim zajednicama u 2010. trebale bi, prema proračunskom prijedlogu Vlade, iznositi 310 milijuna kuna, što je povećanje od tridesetak milijuna u odnosu na tekuću godinu, javlja Slobodna Dalmacija .

Iz proračuna će se izdvojiti više novca za Katoličku crkvu, dok će ostale zajednice dobiti manje nego ove i 2008. godine. Prilikom posljednjeg rebalansa državnog proračuna, Katoličkoj crkvi smanjeno je 50 milijuna kuna predviđene godišnje potpore, pa je ona iznosila 251 milijun kuna.

U idućem godištu Kaptol bi trebao primiti 285 milijuna kuna, što je još uvijek značajno manje od, primjerice, 2008. kada im je Vlada dala gotovo 315 milijuna kuna potpore.

Iako su potonja plaćanja obveza državne administracije prema Međunarodnom ugovoru sa Svetom Stolicom, Vlada, kao što je pokazao spomenuti rebalans, ima mogućnosti da ispunjavanje preuzetih obaveza prilagođava trenutnim ekonomskim okolnostima.

Glavnina državne potpore Katoličkoj crkvi odnosi se na plaće svećenstva.

Proračunskoj stavci provođenja ugovora s Vatikanom valja dodati i posebne stavke naknade pravnim osobama Katoličke crkve za oduzetu imovinu te troškove digitalizacije crkvenih knjiga ukupnog iznosa šest milijuna kuna.

Ostale vjerske zajednice, predvođene Srpskom pravoslavnom crkvom i Islamskom zajednicom, podijelit će u 2010. 20 milijuna i 500 tisuća kuna, što je devet posto manje od ovogodišnjih dotacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:26