ZATVARA SE KANCELARIJA

VLADA MESIĆEVOM UREDU STAVLJA KLJUČ U BRAVU Bivši će predsjednik uskoro imati samo pravo na fizičku zaštitu

 Goran Mehkek/Cropix

Vlada je u proceduru uputila izmjene Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike nakon prestanka obnašanja dužnosti u kojima se jasno vidi da Stjepanu Mesiću od 1. lipnja ukidaju ured, službenog vozača i automobil, a na teret državnog proračuna ostaje mu samo fizička zaštita.

HSP AS naime predložio je izmjene zakona u kojima traže da se Mesiću ukinu sve povlastice, no Vlada u svom odgovoru na taj prijedlog ne prihvaća izmjene Zakona jer kažu da su slične izmjene poslali u proceduru, s tim da mu ostaje samo fizička zaštita, i to trajno.

Te izmjene Zakona došle su iz Ministarstva uprave, a Mostova ministrica Dubravka Jurlina Alibegović samo slijedi politiku svoje stranke iz koje su, nakon što su skresali proračun Uredu bivšeg predsjednika, najavljivali da bi se moglo ići i na potpuno ukidanje njegova ureda. Uštede u državnom proračunu iznosit će oko 600.000 kuna godišnje, a ukoliko se Kolinda Grabar-Kitarović nakon prestanka dužnosti, i ako ne bude izabrana na još jedan mandat, odluči koristiti ured kao bivša predsjednica, moći će to pravo koristiti pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:53