MOTIVIRANI ŠREDNJOM

UKIDA SE MESIĆEV URED Petrov: 'Ne bih rekao da je to obračun s istomišljenicima, jednostavno ne vidim razlog zašto uopće postoji'

Zagreb, 310316.Vlada Republike Hrvatske.Konferencija za medije potpredsjednika Vlade RH Boze Petrova povodom oslobadjajuce presude Vojislavu Seselju. Na fotografiji: Bozo Petrov.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

ZAGREB – Potpredsjednik Vlade Božo Petrov u srijedu je odbacio tumačenja da Vlada predlaže trajno ukidanje prava na ured bivšem predsjedniku države Stjepanu Mesiću zbog obračuna s neistomišljenicima

"Ne bih govorio o bilo kakvom obračunu s neistomišljenicima", rekao je Petrov novinarima na Markovu trgu, gdje se predstavlju hrvatski proizvodi zaštićeni na razini Europske unije.

Petrov tvrdi da je Vladin prijedlog u biti motiviran štednjom, te dodaje kako "iskreno ne vidi razloga zašto postoji ured bivšeg predsjednika, odnosno koji su doprinosi tog ureda Hrvatskoj".

Prihvatljivo mu je da pravo na ured bude vremenski ograničeno, maksimalno na rok od pet godina, ne i da bude trajno. "Da postoji nešto što će trajati doživotno, mislim da Hrvatskoj to ne može koristiti, niti građani sada mogu znati što je posebno napravljeno u uredu bivšeg predsjednika, a da je vrijedilo ovih desetak godina financiranja", izjavio je Petrov.

Ostavljanje osiguranja bivšem predsjedniku objašnjava sigurnosnim razlozima. Procjena je, kaže, da je osiguranje ipak potrebno, a hoće li se nastaviti i ubuduće ovisit će o procjeni.

Vlada će u srijedu predložiti zakonske izmjene kojima bi se bivšem predsjedniku države Stjepanu Mesiću zbog "trenutnih gospodarskih uvjeta" ukinulo trajno pravo na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo, dok bi mu na teret državnog proračuna i dalje ostalo pravo na fizičku zaštitu.

Petrov je najavio da će se nastaviti rezanje sredstava političkim strankama nakon što su u prvom koraku, amandmanom na predloženi državni proračun, sredstva za stranke spustili sa 63 na 55 milijuna kuna.

"To je bio prvi korak, u drugom će se iznos za stranke spustiti na 47 milijuna kuna", najavio je potpredsjednik Vlade dodavši kako će se to učiniti prvom prilikom, najkasnije kod kreiranja državnog proračuna za iduću godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:35