NOVA MJERA ŠTEDNJE

Vlada odlučila ukinuti besplatne cestarine za invalide!

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB – Na današnjoj sjednici Vlada je ukinula povlasticu za 24.334 invalida koji se više neće moći voziti autocestama bez plaćanja cestarine.

Tako Vlada planira uštedjeti 40 milijuna kuna. Riječ je o 24.334 osobe s visokim stupnjem tjelesnog oštećenja, odnosno s 80 posto ili više postotaka tjelesnog oštećenja..

Ministar Božidar Kalmeta je objasnio kako branitelji i invalidi od sada moraju plaćati cestarinu 'do boljih gospodarskih vremena'.

Osobe s invaliditetom ipak će i dalje biti oslobođene od plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta koje se plaća pri registraciji vozila.

Vlada je započela provedbu Programa gospodarskog oporavka te predložila Saboru da se druga stopa kriznog poreza od četiri posto na primanja iznad šest tisuća kuna ukine 1. studenoga ove godine.

- Od danas ćemo svaki tjedan na sjednici Vlade kao prvu točku razmatrati kako se provodi taj program - poručila je premijerka.

- Ništa što možemo napraviti danas ne ostavljajmo za sutra. Svi koji moraju dati svoj doprinos u provedbi programa moraju ga dati bez zadrške. – izjavila je premijerka Jadranka Kosor.

Sabor bi tako u petak trebao glasati da se od 1. srpnja ukine niža stope harača od dva posto, te da se stopa od četiri posto ukine 1. studenog ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:02