NAKON ŠOKANTNOG OTKRIĆA JUTARNJEG LISTA

Vlada odlučna: Rastrošnim profesorima kontrolirat ćemo prihode, rashode i satnicu!

Alternativa bi bila smanjivanje kvota na fakultetima pa bi preostalo samo studiranje na privatnim ustanovama gdje godina stoji 40.000 kn

ZAGREB - Nakon nalaza države revizije o poslovanju sveučilišta koji je otkrio kako su svaku drugu kunu koja je došla na fakultet profesori stavili sebi u džep, vlast i oproba složni su: potreban je strogi nadzor nad trošenjem novca i kontrola izvršenja nastave, a svIme se treba pozabaviti DORH.

Asistenti drže nastavu

HDZ će svoj prijedlog o kontroli novca i nastavnika iznijeti u Saboru upravo u raspravi o nalazu Revizije.

- Kao kratkoročnu mjeru resorni ministar odmah treba osnovati ad hoc komisiju stručnjaka koja će nadzirati trošenje novca na fakultetima, kako onog koji dobivaju iz proračuna tako i onog koji sami zarađuju od školarina i znanstvenih projekata, dok se ne donese novi zakon koji će to regulirati.

>>>>> Profesori o šokantnim nalazima državne revizije: Svi smo osramoćeni iako dio nas grca u dugovima <<<<<

Osim toga, potreba je i kontrola izvršenja nastave jer je nedopustivo da kao sada na nekim fakultetima predavanja drže asistenti - poručuje potpredsjednik HDZ-a i sveučilični profesor Andrija Hebrang. S njim se slaže i potpredsjednik Vlade i stranački kolega Darko Milinović koji poručuje kako nadzor “uvijek može biti bolji” i potreban je bez obzira na autonomiju sveučilišta.

- I HZZO ostvaruje nekoliko milijardi kuna vlastitih prihoda, ali se sve strogo kontrolira - uspoređuje Milinović. Za nadzor trošenja novca su i SDP i HNS.

Dvostruko više sati

- Porezni obveznici moj fakultet financiraju sa 40 posto novca i nema spora da to treba nadzirati, kao i trošenje novca koji fakultet zaradi - kaže SDP-ovac Branko Grčić, dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu na kojem postoji kontrola rada nastavnika. I to kako bi i mogao isplatiti premašaj norme. Revizija je utvrdila da su mnogim profesorima isplaćeni ogromni dodatni honorari iako rade samo šest sati tjedno.

- Oni su sav prihod koji ne ostvaruju iz proračuna dali za plaće jer nije regulirano kako se on raspoređuje i zato je i to potrebno jasno urediti - predlaže Hebrabg. Grčić tvrdi da profesorima na svom fakultetu mora platiti oni što su odradili.

- Imam 86 nastavnika, a 3500 studenata bolonjaca. Nastavnici prosječno odrade dvostruke norme - umjesto 300 sati godišnje imaju 600 sati, računajući nastavu i ispite - odgovara Grčić.I HNS-ovac Pero Lučin, rektor Riječkog sveučilišta zalaže se za bolji nadzor nad trošenjem novca.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:53