MORAJU BITI NAJMANJE 10 METARA OD VLADE, SABORA, USTAVNOG SUDA...

Vlada otvorila Markov trg za prosvjede: Može doći 1500 ljudi. Od 8 do 22 sata

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Brodogradnja u Hrvatskoj će opstati, ali ne u ovakvom obliku i na ovakav način. Poruka je to koju je s današnje sjednice Vlade uputio premijer Zoran Milanović, najavivši skoro donošenje odluke o sudbini hrvatskih škverova.

- Brodogradnja preživljava i stvara gubitke već 20 godina. Tako više ne može! Brodogradnja će ostati u Hrvatskoj, brodovi će se i dalje ovdje proizvoditi, nećemo kao neke države ostati bez brodogradnje, ali odluku treba donijeti. Ona se neće svima svidjeti i neće pridonijeti dizanju našeg rejtinga u javnosti, no, što ćemo, takva nam je sudbina, kazao je Milanović na početku današnje Vladine sjednice.

Milanovićev istup došao je nakon što je prije sjednice Vlade prvi potpredsjednik i ministar gospodarstva Radimir Čačić u Banskim dvorima primio Danka Končara, potencijalnog kupca triju škverova – riječkog 3. maja, Kraljevice i Brodotrogira. Končarov posjet Vladi dogodio se nakon što je ministar financija Slavko Linić Končara okarakterizirao kao „neozbiljnog ulagača“.

Izmjenama kontroverznog Zakona o javnom okupljanju, kojeg je Vlada danas uputila na saborske klupe, građanim se, nakon sedam godina, ponovno daje mogućnost prosvjeda na Markovu trgu. Prema Vladinu prijedlogu, građani će se moći okupljati na razdaljini od 10 metara od zgrada Sabora, Vlade i Ustavnog suda, pri čemu je broj prosvjednika ograničen na 1.500. Kao i u slučaju drugih prosvjeda, građani će okupljanje, kaže ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, morati najaviti najmanje 48 sati ranije.

Prosvjedi će se moći održavati od osam do 22 sata. Kako bi se izbjegle nedoumice oko prostora na kojem se može prosvjedovati, Grad Zagreb će u roku od mjesec dana od dana stupanja novog zakona na snagu morati označiti prostor koji je na Markovu trgu dostupan prosvjednicima. Pritom će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić morati voditi računa o povijesnim, arhitektonskim i kulutološkim posebnostima Markova trga.

- Mi ovime ispunjavamo jedno naše predizborno obećanje, zapravo više stav, pohvalio se Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 01:55