VELIKA AFERA

VLADAJUĆA VEĆINA ODBILA POZVATI RAMLJAKA DA PRVI SVJEDOČI PRED ISTRAŽNIM POVJERENSTVOM Osim nedostupnog Todorića, žele pozvati Manolića i Mesića

 Damjan Tadić / CROPIX

Prvi svjedoci pred saborskim istražnim povjerenstvom za Agrokor, uz Ivicu Todorića, trebali bi biti bivši hrvatski premijer Josip Manolić, Ante Todorić, otac Ivice Todorića, i bivši predsjednik Stipe Mesić, potvrdio je predsjednik Povjerenstva Orsat Miljenić.

Na pripremnom sastanku istražnog povjerenstva u Saboru odbijen je prijedlog da se kao svjedok među prvima pozove izvanredni povjerenik Ante Ramljak, a većina je to opravdala tvrdnjom da se kao prva točka rada povjerenstva navodi utvrđivanje svih okolnosti nastanka Agrokora od početka pa onda svjedoke žele pozivati nekakvim kronološkim redom.

- Što se tiče Poslovnika, donijeli smo ga preglasavanjem, reći ću da je jedna odredba bila najspornija, odredba o načinu rada, o broju članova koji moraju biti prisutni da bi povjerenstvo moglo raditi. Prijedlog s kojim se složila opozicijska kvota je da radi bez obzira na broj prisutnih, ali da se odluke donose većinom, a prijedlog pozicije je da radi samo uz prisustvo većine. Glasali smo, prihvaćen je prijedlog pozicije, rekao je Miljenić, koji je naveo da su postigli suglasnost oko slanja zahtjeva brojnim državnim institucijama da im isporuče svu relevantnu dokumentaciju.

- Zadnja točka o kojoj smo raspravljali su svjedoci, osobe koje će biti pozvane. Kao što znate, prošli put smo izglasali da se pozove Ivica Todorić, ali zbog njegove izvjesne odsutnosti, za sjednicu 3. studenoga smo odlučili pozvati još neke. Kod toga je došlo do nesuglasja, preglasavali smo se. S jedne strane smo imali prijedlog opozicijskog bloka u kojem smo mi predložili da se počne s Antom Ramljakom, ministricom Dalić, no kolege iz pozicije su predložile da se ide kronološki, od početka 90-ih po funkcijama koje jesu. Na koncu smo glasali, prijedlozi o Ramljaku i Dalić su odbijeni da dođu 3. studenoga, ali prihvaćeno je da tada dođu Stipe Mesić i Ante Todorić, a zakazali smo i sljedeću sjednicu za 7. studenoga na koju će biti pozvani Josip Manolić, Milan Kovač i Ivan Penić, izjavio je Miljenić.

Kovač i Penić su tijekom 90-ih vodili Fond za privatizaciju.

- Pojedini članovi povjerenstva dali su neku vrstu izdvojenog mišljenja, konkretno govorim o kolegi Grmoji i Lovrinoviću i meni, rekao je Miljenić.

- Njih dvojica su izrazili neslaganje s isključenjem javnosti, preglasavanjem i izborom svjedoka, ja sam također iznio mišljenje da većina ima dovoljan osigurač da kontrolira rad povjerenstva time što se odluke donose većinom, pojasnio je Miljenić.

- Što se tiče izbora svjedoka, iznio sam stav da nakon što je relativno izvjesno da Todorić neće biti dostupan da je povjerenik logičan sljedeći izbor i da izražavam žaljenje jer nismo krenuli s njim nego sa svjedocima koji idu po redu kronološki, ali neće nas na pravi način uvesti u priču. Ali odluka je takva kakva je, rekao je još Miljenić.

Nakon njega riječ je uzeo Milijan Brkić.

- Ovo je bila pripremna sjednica Povjerenstva, kao i ona prošla i na njoj smo se usuglasili da javnost će biti samo na početku, a da će na prvoj pravoj sjednici moći cijelo vrijeme mediji biti nazočni, izjavio je.

- Ovo što se tiče tko dolazi, a tko ne, 90 posto usudio bih se kazati zadaća povjerenstva je prijedlog kolega iz opozicije, da su na bilo koji način htjeli se fokusirati samo na razdoblje od donošenja zakona ove godine, onda su to mogli staviti, rekao je Brkić.

- Budući da je u radu povjerenstva kao prva točka stavljena da se utvrde okolnosti od nastanka Agrokora, logično je da se ide od početka, pojasnio je.

- HDZ je itekako za rad ovog povjerenstva, nije ni protiv pozivanja ni jednog svjedoka, pa ni Plenkovića, ali ako ćemo poštivati zakon, onda idemo poštivati onako kako je to zapisano, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 03:42