PLAN ZA RAST GOSPODARSTVA

VLADIN NEW DEAL Investicije rastu za 9 milijardi MILANOVIĆ: 'Sada više nema izgovora'

To bi nakon četiri godine pada gospodarske aktivnosti trebalo pogurati gospodarski rast u 2013.
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Investicije u Hrvatskoj u sljedećoj bi godini trebale porasti za oko devet milijardi kuna, ili za čak 11,5 posto, što bi, nakon četiri godine pada gospodarske aktivnosti, trebalo pogurati gospodarski rast u 2013. Najavila je to danas Vlada, prihvativši prijedlog pokretanja investicijskog ciklusa do 2015., s posebnim naglaskom na sljedeću godinu.

Oporba kritizirala Vladin 'New Deal': 'To je lista dobrih želja, a pitanje je hoće li naći Djeda Mraza koji će ih ostvariti!'

Prema tom planu, kojeg potpisuje potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ukupna vrijednost investicija u hrvatskom gospodarstvu u 2013. bi trebala doseći vrijednost od gotovo 72 milijarde kuna .

Najveći dio tog iznosa, preko 50 milijardi, odnosi se na očekivana ulaganja privatnog sektora, za kojeg Vlada očekuje da će u sljedećoj godini povećati ulaganja za oko dvije milijarde kuna. Tome bi, tvrdi Grčić, trebao pridonijeti i skori ulazak u EU, koji će potaknuti dotok stranoga kapitala u Hrvatsku.

Vlada: Provizija agencija za promet nekretninama više se neće definirati zakonom

Ipak, velika očekivanja Vlada ima i od javnog sektora, posebno od javnih poduzeća, čije su investicije u ovoj godini zakazale.

Nova Vladina investicijska računica kaže da bi javna poduzeća u 2013. trebala investirati nešto više od 15 milijardi kuna, ili za više od četiri milijarde u odnosu na ovu godinu.

Najviše se očekuje od HŽ-a, ali i od HAC-a, HC-a i Hrvatskih voda, a posebno od HEP-a i drugih tvrtki iz energetskog sektora.

Dio projekata sufinancirao bi se novcem iz EU fondova.

Rast investicija u sljedećoj godini trebao bi doći i od korisnika državnog proračuna: iz državne bi blagajne u investicije trebalo otići nešto manje od 6,7 milijardi kuna, što je oko tri milijarde više nego ove godine.

Tako bi ukupna ulaganja javnog sektora u 2013. trebala doseći oko 22 milijarde kuna, što je oko sedam milijardi više nego ove godine. U toj kalkulaciji nisu i ulaganja Ine, te još nekih tvrtki u čijoj je vlasničkoj strukturi prisutna država.

"Te su investicije ostvarive, one su tek nešto iznad razine u recesijskoj 2010.", kazao je Grčić, upozorivši da treba poraditi na jačanju poslovne klime.

"Sada više nema izgovora. U sljedećoj godini bi se bar ono što se odnosi na državu trebalo početi kretati", zaključio je premijer Zoran Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:03