RASPRAVA U SABORU

'Vlasnik Diokija kupio je prijatelju blindirani BMW za 4,5 milijuna kuna. A sad nema za plaće radnicima'

 Damjan Tadić, Dragan Matić/CROPIX

NOVO >>>>>>>>>> Nakon pauze Laburist Mladen Novak zatražio je da zastupnici zauzmu neki stav, no kako za to trebaju kvalitetnu informaciju zbog čega žele da u Sabor dođe netko iz Vlade i pojasni što se poduzima po tom pitanju.

- Znam da je riječ o privatnoj firmi i da je to privatni kapital, ali ovo je Vlada koju su birali svi građani i oni imaju pravo očekivati da Vlada nešto poduzme. U Diokiju je stanje postalo još gore pogotovo za ovu četvoricu ljudi koji su se odlučili na taj potez očajnika da štrajkom glađu pokušaju izboriti da se isplati plaća koje nemaju već šest mjeseci za svih 450 radnika i njihove obitelji - kazao je Novak.

HDSSB-ov Boro Grubišić ustvrdio je da je Robert Ježić, vlasnik Diokija kupio je blindirani BMW za 4,5 milijuna kuna svom prijatelju. - A sada se postavlja pitanje isplate šest plaća. Uvijek postoji rješenje i postoje mogućnosti - tvrdi Grubišić.

HNS-ov Jozo Radoš rekao je kako njegova stranka podržava sve vladine napore, ali i inicijativu kolega zastupnika, dok je predsjnedik Kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan istaknuo kako se radi o privatnoj tvrtki, no da Vlada svejedno radi sve kako bi osigurala mogućnost pokretanja proizvodnje zbog čega je u posljednja dva mjeseca održala desetak sastanaka. Podsjetio je i na čak 1,6 milijardi kuna naslijeđenih dugova u Diokiju.

Nakon toga, o Diokuju su progovorili HDZ-ovci. Stanku je zatražila Jadranka Kosor.

Nakon druge stanke bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač rekao je da je Dioki jedan od ključnih izvoznika petrokemijskih proizvoda, zbog čega je važno da se u Saboru čuje kakve mjere Vlada misli poduzeti da sačuva tu kompaniju.

- Slični problemi bili su i lani, slično smo imali i s Željezarom Split gdje su radnici također prosvjedovali na 50 metara visine. Ali mi se tada nismo odmicali od problema, istog dana smo bili tamo vjerujem da će novi vlasnik pokrenuti proizvodnju - rekao je Popijač i nastavio:

- Već tri mjeseca vidimo da Vlada ne poduzima ništa, peru ruke od gorućih gospodarskih problema. Zato želimo čuti što će poduzeti i kako će sačuvati ovaj prevažni gospodarski subjekt.

Na njegovo izlaganje reagiralo je čak šest zastupnika tvrdeći da Dioki ne bi danas bio u takvim problemima da je prošla Vlada tako dobro radila.

-----------------------------------------------------------------

11:00 >>>>>>>>>> Predsjednik Sabora Boris Šprem ustvrdio je da se Vlada itekako bavi pitanjem Diokija, ali i drugim problemima koji su se gomilali godinama.

Nakon što su jučer to bezuspješno tražili iz Kluba Laburista, jutros je posljednji dan treće sjednice započeo stankom od 15 minuta, nakon koje će uslijediti rasprava u problemu Diokija koju su zatražila čak četiri kluba, među kojima su i vladajući SDP i HNS, te oporbeni Laburisti i HDSSB.

Na temu Diokija HDZ se nije javljao .

Mladen Novak (Laburisti) zatražio je također da se u Saboru pojavi netko iz izvršne vlasti kako bi pojasnio što se radi na problemu radnika Diokija koji nisu primili posljednjih pet plaća.

- Radi se o 450 radnika plus njihove obitelji - ustvrdio je Novak.

Podsjetimo, predsjednik Sabora Boris Šprem jučer zvao je premijera Milanovića da dođe u Sabor, ali je on, rekao je Šprem, bio zauzet.

U ime Hrvatskih laburista Novak je od Šprema zatražio da prekine sjednicu dok se ne riješi taj problem, na što mu je predsjednik Sabora odgovorio kako dijeli zabrinutost zbog radnika koji štrajkaju glađu, ali da ne može prekinuti sjednicu jer Sabor nije nadležan za rješavanje tog problema.

Šprem je zaključio kako ima saznanja da Vlada u razgovoru s vjerovnicima pokušava pronaći rješenje za Dioki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:30