NOVI ZAKON OD LJETA

VOZAČI, PRIPREMITE SE NA DRAKONSKE KAZNE Uskoro bi vas prometni prekršaj mogao koštati 20 tisuća kuna, a mogli biste ostati i bez vozila

Ilustracija
 Nikša Stipaničev / Hanza media

Vozači, pripremite se na drakonske kazne! Sabor se danas bavio izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim će se znatno pooštriti kažnjavanje prekršitelja u prometu.

Budući je riječ o prvom čitanju, moguće su u konačnici i neke izmjene, no ako je suditi po reakcijama vladajućih one neće biti prevelike. Prije usvajanja zakon će proći još jednu saborsku raspravu, a očekuje se da će biti donesen do ljeta.

Zakonom se za osam najtežih prekršaja predlaže povećanje novčanih kazni sa sadašnjih 5.000 do 15.000 na 10.000 do 20.000 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o vožnji u suprotnom smjeru na brzim cestama i autocestama, prekoračenju brzine u naseljenom području za 50 i više km/h, namjernom prolasku kroz crveno svjetlo (uz povećanje ili istu brzinu kretanja vozila), odbijanju alkotesta, vožnji pod utjecajem alkohola iznad 1,5 promila, vožnji pod utjecajem droga, upravljanju vozilom prije dobivanja vozačke dozvole, upravljanja za vrijeme dok je vozačka dozvola ukinuta zbog sakupljenih negativnih bodova ili dok je vozačka oduzeta kao privremena mjera zbog počinjenog prekršaja.

Osim za najteže prometne prekršaje povećavaju se kazne i za nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisan prijevoz djece, korištenje mobitela i nepoštivanje pravila prednosti prolaska, nekorištenje zimske opreme, bijega s mjesta prometne nesreće, nepropisno pretjecanje te nezaustavljanje na pružnom prijelazu. Novina je i mogućnost oduzimanja vozila.

- Time želimo vozaču dati do znanja da je vozilo opasno sredstvo ako se ne koristi na pravilan način. Predlaže se da se privremeno, do odluke suda, može oduzeti vozaču vozilo ako je već dvaput kažnjen i ako je počinio ponovno neki od osam najtežih prekršaja - objasnio je državni tajnik u Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić.

Kako bi se kvalitetnije pratila provedba ispita u autoškolama i nadzor rada ovlaštenog ispitivača zakonom se uvodi i obveza video snimanja ispita iz nastavnog predmeta "Upravljanje vozilom", piše Slobodna Dalmacija.

Oporbene stranke nemaju ništa protiv strožeg kažnjavanja prometnih recidivista, podržavaju i nova pravila za autoškole, ali se oštro protive podizanju novčanih kazni jer smatraju da će najviše nastradati vozači koji nisu recidivisti.

Tvrde kako je glavna svrha zakona punjenje proračuna i uvjereni su da "masne" kazne neće smanjiti broj poginulih na cestama jer je za to nužna bolja prevencija i edukacija, izgradnja boljih prometnica i poboljšanje kvalitete voznog parka.

Pitaju se i kako će policajci koji imaju plaće manje od kazni koje će naplaćivati ostati imuni na moguću korupciju.

SDP-ov zastupnik Saša Đujić podsjeća da je za prometnu nesigurnost u velikoj mjeri kriv i zastarjeli vozni park, koji je u Hrvatskoj prosječno star 14 godina. Predlaže stoga zabranu uvoza vozila starijih od sedam godina i smanjenje poreza na kupnju novih vozila.

- Najteže prekršaje čine oni privilegirani i pripadnici zlatne mladeži, čemu svakodnevno svjedočimo, a prolaze nekažnjeno. Zakon je kao paukova mreža kroz koju prolaze bumbari, a hvataju se mušice - ljutio se HSS-ovac Željko Lenart i konstatirao kako bi građani rado kupili nove automobile ali ne mogu jer su sirotinja i jer smo po svemu na europskom dnu.

Braneći uvođenje strožih pravila članovi vladajuće većine navode kako su od Hrvatske po broju smrtno stradalih u prometnim nesrećama u EU, lošije samo Rumunjska, Bugarska i Latvija.

- Vozilo treba promatrati kao pištolj i li nož ili bilo koje ubojito sredstvo. Cilj zakona je smanjiti broj smrtno stradalih osoba te broj osoba koje učestalo rade najgrublje prometne prekršaje. Najviše dilema izaziva mjera privremenog oduzimanju vozila ali se iz prijedloga zakona vidi da je namijenjena vozačima koji uporno ponavljaju najteže prekršaje - tumači Petar Škorić (HDZ).

Kako biste se pripremili na vrijeme na ono što vas čeka kad zakon bude usvojen napravili smo presjek novih kazni:

- vožnja u zimskim uvjetima bez zimske opreme 1.000 kuna umjesto dosadašnjih 700 kuna

- korištenje mobitela u vožnji - 1.500 kuna umjesto 500 kuna

- vožnja bez vezanja pojasa i vozača i svih putnika - 1.000 umjesto sadašnjih 500 kuna

- odbijanje alko-testa, uzimanja krvi ili krvi i urina 10.000 – 20.000 kuna (dosada 5.000 – 15.000 kuna), oduzimanje vozačke najmanje na šest mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći, te šest negativnih bodova

- vuča drugog vozila na autocesti (dosad 500, ubuduće 1000 kuna)

- nepropisan prijevoz djece ubuduće 1.000 kuna

- vožnja unatoč bolesti i umoru - 3 negativna boda uz dosadašnju kaznu od 1.000 – 2.000 kuna

- nezaustavljanje ispred zebre bez semafora 3.000 kuna umjesto 2.000 kuna i 2 negativna boda

- vožnja pod utjecajem alkohola od 0,5 do 1 promila: 3.000 – 5.000 kuna (sada 1.000 – 3.000 kuna), oduzimanje vozačke najmanje na tri mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na šest mjeseci za svaki sljedeći, te tri negativna boda

- za nepropisno uključenje u promet, nedopušteno pretjecanje, umjesto 500 kuna nova je kazna 1000 kuna

- vožnja izvan naselja brža za 50 km/h od dopuštene 5.000 – 15.000 kuna ili zatvor do 60 dana (dosada 3.000 – 7.000 kuna i bez mogućnosti zatvora), oduzimanje vozačke najmanje na tri mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na šest mjeseci za svaki sljedeći, te tri negativna boda

- nepoštivanje propuštanja vozila i prednosti prolaska 3.000 – 7.000 kuna (sada 3.000 kuna), oduzimanje vozačke najmanje na tri mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na šest mjeseci za svaki sljedeći, te tri negativna boda

- bijeg s mjesta prometne nesreće s ozlijeđenima i(li) mrtvima 10.000 – 20.000 kuna (sada 3.000 – 7.000 kuna), ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana, oduzimanje vozačke najmanje na 12 mjeseci, te 6 negativnih bodova

- bijeg s mjesta prometne nesreće samo s materijalnom štetom 3.000 – 7.000 kuna umjesto sadašnjih 2.000 – 5.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci i 3 negativna boda

- prolazak kroz crveno uz dosadašnjih 2.000 – 5.000 kuna oduzimanje vozačke najmanje na tri mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na šest mjeseci za svaki sljedeći, te tri negativna boda.

- ako se u punoj brzini prođe kroz crveno 10.000 - 20.000 kuna ili do 60 dana zatvora, oduzimanje vozačke najmanje na šest mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki slijedeći, te šest negativnih bodova

Privremeno oduzimanje vozila ako je vozač najmanje dvaput kažnjen za sljedeće prekršaje:

- za vožnju u suprotnom smjeru na autocesti

- za vožnju u naselju 50 km/h bržu od dozvoljene

- prolazak kroz crveno punom brzinom

- odbijanje alko-testa

- vožnja s više od 1,5 promila alkohola ili pod utjecajem droga i lijekova

- vožnja bez valjane vozačke

- odbijanje uzimanja krvi ili krvi i urina

- vozaču koji vozi unatoč ukinutoj i oduzetoj vozačkoj dozvoli

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 21:39