ŠEF HNS-a O HOLIKU

Vrdoljak o Kuščevićevu i svom savjetniku: 'Doveo sam ga jer je imao ideje, ali dao sam mu otkaz kad sam vidio da nema nikakvih rezultata'

Dan nakon što je Kuščević dao ostavku na ministarsku dužnost Holik je, doznajemo, i dalje bio u svom uredu u Ministarstvu uprave
Željko Holik (lijevo) i Ivan Vrdoljak (desno)
 CROPIX

S ministrom u ostavci Lovrom Kuševićem trebao bi iz ministarstva uprave otići njegov kontroverzni savjetnik, a zapravo igrač i lobist niza offshore tvrtki koje mešetare nekretninama po hrvatskoj obali i otocima, uključujući i najveću Kuščevićevu nekretninsku aferu vezanu uz kupnju više stotina tisuća četvornih metara zemljišta na Vidovoj Gori.

U ponedjeljak, dan nakon što je Kuščević objavio vijest koja se danima očekivala - da podnosi ostavku na ministarsku dužnost, Holik je, kako neslužbeno doznajemo, i dalje bio u svom uredu u Ministarstvu uprave. Zanimalo nas je, međutim, kako se Željko Holik još u vrijeme Milanovićeve Vlade u jednom razdoblju obreo u kabinetu tadašnjeg ministra gospodarstva, HNS-ovca Ivana Vrdoljaka, na mjestu savjetnika i je li Vrdoljak znao koga zapošljava na savjetničko mjesto?

Zanimljiva ponuda

Prema podacima koje smo prošli tjedan dobili od Ministarstva gospodarstva, Holik se na mjestu savjetnika tadašnjeg ministra Ivana Vrdoljaka zaposlio 1. studenoga 2013., četiri mjeseca nakon što je kormilo tog ministarstva iz ruku Radimira Čačića, koji je otišao na izdržavanje kazne, preuzeo Ivan Vrdoljak. Holik je na savjetničkoj dužnosti ostao do kraja prosinca 2014., dakle trinaest mjeseci.

Vrdoljak nam je odmah na početku razgovora naglasio kako je Holika razriješio savjetničke dužnosti i dao mu otkaz godinu dana prije isteka ministarskog mandata. Zamolili smo ga da nam objasni kako je i zašto Holik uopće došao u njegov kabinet.

“Došao je iz Agencije za investicije i ulaganja i rekao mi je da ima puno zanimljivih ideja oko investicija, naročito u područje istočne Slavonije. Budući da je Grad Osijek već bio otkupio oko 40 hektara zemljišta za poslovnu zonu, njegova ponuda mi se činila zanimljiva. Međutim, nakon deset mjeseci provedenih na savjetničkom mjestu nije došao niti s jednom korisnom idejom. Dao sam mu dodatni rok od još tri mjeseca, a kako ni nakon toga nije bilo nikakvih rezultata, dao sam mu otkaz. Tako je to kod mene - ako nema rezultata, nema ni suradnje”, kazao nam je Vrdoljak.

No, iz Holikova poslovnog životopisa, objavljenog na njegovu LinkedIn profilu, vidljivo je da se u državnoj Agenciji za promicanje izvoza i ulaganja zaposlio u prosincu 2007. te da se u toj Agenciji zadržao samo godinu dana. Već u prosincu 2008. pronašao je bolju poslovnu priliku od državne agencije te je postao voditelj projekata offshore tvrtke Croatia Land Investments za ulaganja u zdravstveni turizam.

Na toj je funkciji ostao šest godina, sve do dolaska na savjetničko mjesto u kabinetu ministra Vrdoljaka. Da je Holik u tom razdoblju bio šef projekata offshore tvrtke Croatia Land Holdings vidljivo je i iz niza medijskih tekstova, u kojima s tadašnjim načelnikom Nerežišća Lovorom Kuščevićem snažno promovira “najveći projekt zdravstvenog turizma na Jadranu” - izgradnju ekskluzivnog medicinskog centra na Vidovoj gori na Braču, s navodno čudesnim strojem ukopanim u zemlju koji revolucionira liječenje oboljelih od karcinoma.

Dogradonačelnik

Na naše pitanje je li baš siguran da je Holik na mjesto njegova savjetnika došao ravno iz državne agencije i je li svjestan da mu je savjetnik zapravo bio agent i lobist offshore kompanija, Vrdoljak je odgovorio: “Pa dobro, možda i nije došao baš izravno iz agencije, ali sjećam se da sam ga upoznao dok je radio u Agenciji za ulaganje”. Na molbu da precizira kad je to točno bilo, kazao je: “U vrijeme kad sam bio dogradonačelnik Osijeka, negdje 2008. ili 2009”. Na pitanje sjeća li se okolnosti upoznavanja s Holikom odgovorio je:

“Mislim da smo se upoznali u Zagrebu, u agenciji, ali ne mogu se jasno sjetiti detalja, prošlo je od tada dosta vremena”. Kad je doznao da je Holik glavni savjetnik ministra uprave Lovre Kuščevića, pitali smo ga. “Nisam ga ni čuo ni vidio od kraja 2014., kad sam mu dao otkaz, a da je Kuščevićev savjetnik pročitao sam nedavno u novinama”, tvrdi Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:33