INTERVJU: IVAN VRDOLJAK

Nije OK da Kuščević sjedi u Saboru, ali to je ustavno pitanje

Nadam se da rekonstrukcija neće biti kozmetička i da neće biti zbog imidža, nego da će biti zbog građana i zbog veće učinkovitosti i funkcionalnosti Vlade
 Biljana Blivajs / CROPIX

S predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom razgovarali smo jučer u njegovu uredu u središnjici stranke. Zašto su se odlučili tražiti smjenu Kuščevića, kakvi su odnosi u koaliciji, hoće li odraditi mandat do kraja, što misli o rekonstrukciji Vlade i kakva je budućnost HNS-a govori u intervjuu za Jutarnji list.

Kakvi su sada odnosi s HDZ-im nakon što ste ultimativno tražili ostavku Kuščevića po cijenu izlaska iz Vlade?

- Odnosi sigurno nisu idilični, ali to je i očekivano. Kada smo donosili odluku o ulasku u Vladu, bili smo svjesni različitosti u političkim vrijednostima HNS-a i HDZ-a i znali smo da neće biti idilično, ali smo zajedno preuzeli odgovornost za upravljanje zemljom.

Imamo odlične rezultate u obrazovanju i graditeljstvu, cijela Vlada ima dobre rezultate u rastu BDP-a i podizanju kreditnog rejtinga i niz drugih pozitivnih stvari. S obzirom na veličinu odgovornosti prema zemlji, funkcioniramo, ali nije sigurno idilično. I tako će, očekujem, biti i u vremenu ispred nas.

Dvije godine ste u Vladi, je li koalicija s HDZ-om bila pogreška, kao što misli Matija Posavec, ili mislite da je bila ispravna odluka?

- To je jedna od najhrabrijih političkih odluka. U interesu zemlje u tom smo trenutku ne samo spasili Agrokor i dobavljače, nego smo zadnje dvije godine pokazali da se može dogoditi reforma u obrazovanju ako ima političku podršku. I niz drugih stvari koje smo odradili dokazuje da je ta odluka bila više nego dobra i prvenstveno odgovorna.

Hoćete li odraditi mandat do kraja kako je dogovoreno na zadnjem koalicijskom sastanku?

- Nemam kristalnu kuglu da to mogu predvidjeti. Namjera nam je da se koncentriramo na političke izazove koji su pred nama. Nekoliko smo puta ponovili da nam je važno povećati plaće prosvjetarima zbog provedbe reforme obrazovanja koja sad ulazi u sve škole. Imamo ozbiljan sadržaj u Ministarstvu graditeljstva i to su politički prioriteti i na njima ćemo raditi.

HDZ se naljutio na vas jer ste s inicijativom za smjenu prije izašli u medije, a niste njima rekli. Što je tu istina?

- Mi smo tražili sastanak nekoliko tjedana i nekoliko puta. U tom periodu su kulminirale informacije o Kuščeviću. Imali smo sastanak Predsjedništva koje je jednoglasno donijelo odluku oko Kuščevića. Nakon toga smo informirali javnost i vrlo korektno komunicirali da čekamo razgovor. Ne znam što je tu nekorektno.

A kako komentirate priče da ste to sve napravili zbog Matije Posavca koji je razmišljao i o odlasku iz stranke, a želi se odmaknuti od HDZ-a, te da biste riješili unutarstranačke probleme?

- Mi uopće nemamo unutarstranačkih problema. Dokaz tome je i jednoglasna odluka Predsjedništva. To se dogodilo zbog aktualnog trenutka koji je sam po sebi došao, nije provociran od nas, ali ozbiljna politika mora o tome zauzeti stav.

Je li točno da će izborni sabor biti u ožujku ili travnju iduće godine?

- Da, zbog Statuta i procedura je za očekivati sabor između veljače i travnja iduće godine.

Posavec želi da to bude već ove godine?

- Svi se trebamo držati Statuta.

Što ste rekli HDZ-u kada su vas pitali hoće li mogući izbor Posavca za predsjednika HNS-a utjecati na sudbinu koalicije?

- Rekao sam da je to odluka Središnjeg odbora HNS-a. Puno je hrabrije bilo donijeti odluku za ulazak u Vladu, nego za izaći iz nje i tako će se isto, vjerujem, donositi odluke u budućnosti.

Podržavate li najavljenu rekonstrukciju Vlade?

- Čekamo prijedlog premijera da vidimo što je ideja, ali se iskreno nadam da ta rekonstrukcija neće biti kozmetička i da neće biti zbog imidža, nego da će biti zbog građana i zbog veće efikasnosti i funkcionalnosti Vlade. Kao liberalima, sviđa nam se ideja manjeg broja ministarstava, ali je još važnija njihova veća efikasnost.

Koji ministri po vama nisu zadovoljili i hoćete li tražiti smjene?

- Trebaju se analizirati rezultati rada svakog ministra i predložiti kako biti bolji da bi uhvatili reformski tempo HNS-ovih ministara. Uvijek se može biti bolji i to treba biti prvi motiv. Nisam pristalica toga da odnose svedemo na političke, nego na sadržaj, a svoj stav ćemo reći nakon premijerova prijedloga.

Kakva je budućnost HNS-a i kako ćete izaći na parlamentarne izbore?

- Budućnost HNS-a je da ostajemo sigurno kod politike ni lijevo, ni desno, nego samo naprijed. Cilj nam je izaći samostalno na izbore i osvojiti minimalno pet mandata.

Koga će stranka podržati na predsjedničkim izborima? Vaš je favorit Milanović.

- Na jesen će Središnji odbor odlučiti o predsjedničkim kandidatima. Ako nam je jasna poruka ni lijevo ni desno, onda isključujemo sve kandidate koji su se jasno identificirali s čvrstom ljevičarskom ili desničarskom politikom. To znači da će biti više opcija na stolu, od Milanovića, preko zajedničkog kandidata liberalnog građanskog centra, pa do toga da HNS ima svog kandidata.

Zašto niste bili na sjednici Predsjedništva na kojoj se donosila odluka o Kuščeviću? Jeste li se izmaknuli namjerno od toga?

- Ne, nažalost, nisam bio prvi put nakon 15 godina na sportskim igrama jer sam imao prethodno dogovorene sistematske preglede u Hrvatskoj i inozemstvu.

Vaš čest kritičar Radimir Čačić kaže da ste propala stranka i da ste pokrali glasove birača. Kako na to odgovarate?

- Moj stav prema svim bivšim HNS-ovcima će biti uvijek isti – unatoč svim uvredama koje dolaze i nepristojnostima, o bivšima sve najbolje. A rezultati su sve rekli. Kada se sve stranke koje su nastale iz HNS zbroje, nisu dobile ni pola glasova kao HNS, ali ja im želim sve najbolje u životu.

Ali činjenica jest da ste izašli na izbore sa SDP-om, potpisali sporazum da nećete s HDZ-om, a onda ste otišli s HDZ-om. Može li se taj dojam uopće popraviti i jeste li prevarili birače?

- Neposredno prije tadašnje krize Vlade, SDP je s novim vodstvom potpisao sporazum s HSS-om i poslao poruku da im mi više nismo dio koalicije. Mi smo to poslušali i donijeli smo odluku o koaliciji s HDZ-om. Mi ne možemo biti vječiti partner SDP-u, niti ćemo biti vječiti partneri HDZ-u, nego ćemo brinuti o svojoj zemlji i svojoj stranci.

Ratujete stalno s Milanom Bandićem, tražio je smjenu ministrice Divjak, a vaš ministar mu je sada poništio GUP. Je li to povezano?

- Inicijativu za smjenu ministrice Divjak, koja je i sa strane građana i EK ocijenjena kao jedna od najuspješnijih, i dan danas ne mogu shvatiti. I jedan dio njegova Kluba to nije shvatio, ali ne mislim da je to bilo motivirano GUP-om. Mišljenje Ministarstva graditeljstva je stručno i zakonito, kako danas, tako će biti i sutra.

Došli ste u interes javnosti i zbog savjetnika Holika. Odakle on kod vas, tko ga je doveo?

- On je otišao iz Ministarstva jer nije dao rezultat koji se od njega očekivao. Došao je krajem 2013., a otišao krajem 2014. Radio je u Agenciji za investicije. Došao je s informacijama da ima kontakte puno investitora koji bi mogli napuniti poslovnu zonu u Osijeku. No, nije ništa napravio i dobio je otkaz.

Što ako HDZ ne pristane na povećanje plaća prosvjetarima, hoćete li izaći iz Vlade?

- Ako imamo rast proračuna od 3,1 posto, to je oko 7 do 8 milijardi kuna više prihoda, ako nam se povećao kreditni rejting, i ako smo smanjili kamatne obveze, onda 400 milijuna kuna za 68.000 ljudi koji ulaze u novi proces i nose na sebi reformu obrazovanja ne bi trebao biti problem. A zašto bi se svaki naš stav pretvarao u ucjenu? Nije to bio slučaj ni kod Kuščevića. Pravo je liberala da kažu svoj stav.

Je li vama OK da je Kuščević sada u Saboru?

- Ono što je nama bilo jasno jest da nitko svojim političkim odlukama ne može ostvarivati svoju osobnu korist i to se ovdje pokazalo. Što se tiče mandata, nije mi OK, ali to je ustavno pitanje i njemu to nitko ne može oduzeti.

Je li onda i Tomislav Saucha, koji je u vašem saborskom Klubu, imao osobnu korist u aferi dnevnice?

- Mislim da nije. Sud će to dokazati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:57