IVAN KUJUNDŽIĆ

VRH STRANKE NIJE BIO ZADOVOLJAN NJEGOVIM IZBOROM Šef Kluba HDZ-a dao ostavku u ZG Skupštini

Ostavku je dao zbog toga što vrh HDZ-a nije bio zadovoljan njegovim izborom jer Plenkovićev favorit Herman nije prošao
Ivan Kujundžić (stoji)
 Damjan Tadić / CROPIX

Pobuna u zagrebačkom HDZ-u se ne stišava. Ni tri tjedna nakon što su zagrebački HDZ-ovci odlučili da Ivan Kujundžić postane novi šef Kluba HDZ-a u zagrebačkoj Skupštini, Kujundžić se odlučio zahvaliti ne samo na toj funkciji, nego i na mjestu u Skupštini.

Na taj se potez odlučio zbog toga što je vrh HDZ-a bio nezadovoljan njegovim izborom jer favorit kojeg je zagovarao premijer Andrej Plenković nije prošao. Na tu funkciju trebao je, naime, doći dopredsjednik Kluba u Skupštini Mislav Herman, koji je blizak šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću.

Destrukcija

Kujundžić se ovako oprostio od mandata: “Danas sam Gradskom odboru HDZ-a i predsjedniku dr. Andriji Mikuliću podnio ostavku na mjesto zastupnika u Skupštini Grada Zagreba. Prošla su gotovo tri tjedna otkad je Gradski odbor HDZ-a Zagreba u demokratskoj proceduri izabrao mene za predsjednika Kluba zastupnika. Od samog izbora do danas nije se dogodio niti jedan pozitivni trenutak ili razgovor o novom konstituiranju našeg Kluba. Naprotiv, samo destrukcija i pokušaji difamiranja mojeg izbora, a time i nepoštovanja najvišeg političkog tijela Gradskog odbora HDZ-a, kao i mene osobno, izabranog na tu funkciju.

Kujundžić je nadodao da stranka u izborno vrijeme mora djelovati jedinstveno i bez turbulencija, a on “doista ne želi biti teret u ovom sastavu i radu našeg Kluba u Skupštini te dalje svojom prisutnošću zaoštravati poljuljane međuljudske odnose”. Zaključio je kako ostavkom želi skrenuti pozornost na moral i etiku u politici, glasovanje po savjesti, a nikako po nametnutoj kolektivnoj svijesti bez dijaloškog okvira, u kojem su zabranjena sva propitivanja vrijednosnog sustava i svakog problema. Onu svijest koja nas sa zebnjom evocira na partijsku kolektivnu svijest”.

Glasovanje po savjesti koje Kujundžić spominje odnosi se vjerojatno na zamjerke što je suprotno odluci Kluba glasao za demografsku strategiju Grada Zagreba čiji su autori Stjepan Šterc i Marin Strmota.

Previranja

S takvim je raspletom okončano previranje u redovima zagrebačkih HDZ-ovaca koji su odlučili donijeti odluku mimo želja vrha HDZ-a; uoči sjednice Gradskog odbora najprije je održan sastanak Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a, na kojemu je od 15 članova bilo prisutno njih 12 i svi su glas dali Kujundžiću.

Tu je odluku Gradski odbor poslije samo jednoglasno potvrdio, a Herman je bio suzdržan. Tada se u kuloarima neslužbeno tumačilo kako je razlog za odbijanje poslušnosti i ignoriranje Hermana taj što “jedino zagrebački HDZ mora funkcionirati po diktatu središnjice, a ta središnjica poslije ne preuzima odgovornost za rezultate”. Naime, i u HDZ-u zagrebačke županije glasali su mimo Plenkovićeva naputka; donijeli su odluku da se Damira Mikuljana razriješi s funkcije šefa Skupštine Zagrebačke županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:45