Vukelić: Generale, izvještaj je jako loš; Lucić: Ministre, vi ne znate čitati

ZAGREB - Nisam zadovoljan izvještajem načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića o izvanrednim događajima u Afganistanu. Stoga sam naložio osnivanje povjerenstva koje će utvrditi što se dogodilo u Afganistanu i zbog čega je general Lucić podnio nepotpuno izvješće - rekao je jučer ministar obrane Branko Vukelić.



Pobuna u Afganistanu: Hrvati odbili zapovijed jer nisu imali oružje



Tri razloga pobune vojnika: Poslani na zadatak bez dugih cijevi, pancirki i u kamionu bez zaštite
Ovom izjavom dodatno je zaoštren sukob na relaciji ministar obrane - načelnik Glavnog stožera, a koji je eskalirao nakon što je utvrđeno da zapovjednik vojske nije obavijestio ministra obrane, ali ni Ured predsjednika da je naredio vraćanje četiri vojna policajca iz Afganistana koji zbog nedostatne opreme nisu izvršili zadaću, te o samoranjavanju dvojice pripadnika Bojne za specijalna djelovanja.



Naime, predsjednikova savjetnica za vojna pitanja Višnja Tafra jučer je potvrdila da je o incidentima u Afganistanu Ured predsjednika saznao iz medija. Ovakovo ponašanje prvog vojnika u državi ozbiljno dovodi u pitanje poziciju vojske u društvu. Naime, nedopustivo je da zapovjednik vojske civilnim nositeljima vlasti prešučuje informacije o stanju u vojsci.



Najveći propusti u karijeri: general Lucić lovio s haaškim optuženikom, a ministar Vukelić dopustio da mu stalno krešu vojni proračun



General Lucić



  • bio je u zajedničkom lovu s haaškim optuženikom Mladenom Markačem u Gašincima
  • lažno je izvještavao vrhovnog zapovjednika o vojnim kamionima
  • predlagao je unapređenja za časnike koji ne zadovoljavaju uvjete
  • zataškavao je afere gradnje objekata u vojnoj bazi na Malom Lošinju
  • nema formalno vojno obrazovanje
M inistar Vukelić



  • nije zauzeo jasan stav tijekom pregovora o iznajmljivanju protupožarnih zrakoplova
  • nije prekinuo nabavu rezervnih dijelova za avione preko posrednika
  • nije proveo demilitarizaciju Zrakoplovno-tehničkog zavoda, nije imenovan civilni upravitelj
  • nije se usprotivio konstantnom rezanju vojnog proračuna
  • usporena je proizvodnja oklopnih vozila u ‘Đuri Đakoviću’


Prema neslužbenim informacijama, Lucića su tvrdnje kako nije obavijestio ministra obrane o ovim incidentima jako razljutile te je svojim suradnicima tvrdio da ministar obrane ne zna čitati izvještaje koje mu je on poslao. Prema istim izvorima, ministru obrane odaslana je samo informacija da su se zajedno s pripadnicima 13. kontingenta u Hrvatsku vratila i četvorica pripadnika 14. kontingenta i točka.



Time je direktno, tvrde nam izvori, prekršio propise o izvještavanju nadređenih o izvanrednim situacijama. Prema neslužbenim informacijama, formalni izvještaj o tim događajima ministar Vukelić dobio je u utorak, dva tjedna nakon događaja.



Naljutila ga je činjenica da je on sastavljen od izvještaja više sudionika incidenta u Afganistanu bez ikakve popratne dokumentacije.



- Kada ministar obrane osniva povjerenstva nezadovoljan izvještajima zapovjednika vojske, to je jako loše i dokaz nepovjerenja - ustvrdio nam je bivši Mesićev vojni savjetnik Vlatko Cvrtila.



Prema njegovim riječima, “načelnik Glavnog stožera je glavni vojni savjetnik ministra obrane i predsjednika Republike i on ih mora izvještavati o svim izvanrednim događajima.



Ako načelnik Glavnog stožera 14 godina nakon završetka rata ne daje važne informacije ministru obrane i vrhovnom zapovjedniku, onda je riječ o teškom kršenju načela civilno-vojnih odnosa. U demokratskom sustavu načelnik stožera odgovoran je ministru obrane, premijeru i predsjedniku države.



Svako drugo poimanje vlastite uloge je loše - zaključio je Cvrtila. Arsen Bauk, član saborskog Odbora za obranu, smatra da je kalkuliranje načelnika Glavnog stožera koje će informacije proslijediti nadređenima jako loše, no ipak smatra da vojno-civilni odnosi u državi ipak nisu narušeni. 



Ovako oštra reakcija ministra Vukelića na postupke generala Lucića pomalo je neočekivana s obzirom na to da je još samo prije deset dana tvrdio kako su on i zapovjednik Oružanih snaga u odličnim odnosima. No, prema svim dostupnim informacijama ta izjava samo je maska za javnost, dok se po hodnicima MORH-a i Glavnog stožera odvija težak sukob.



Prema nekim informacijama, Vukelić je procijenio kako sada ima dovoljno jako zaleđe u vlastitoj stranci da krene u konačni obračun s generalom Lucićem. Vukelić je već dulje vrijeme nezadovoljan njegovim ponašanjem i radom.



Nekoliko dana prije saznaja o incidentu u Afganistanu general Lucić je obavijestio ministra obrane da nema nikakvih saznanja o nelegnoj gradnji objekata u vojnoj bazi na Malom Lošinju i korištenju vojnog helikoptera za prijevoz MORH-ovih poslovnih partnera.



Takvo obraćanje prema ministru obrane smatra se uvredljivim, s čime se slaže i Cvrtila: - Ne može načelnik stožera ministru obrane tvrditi da nema informacija. On ih mora pribaviti i utvrditi je li se nešto dogodilo ili nije. 



Sukobi na razini ministar obrane - načelnik Glavnog stožera nisu nepoznati u bližoj hrvatskoj povijesti. Žestoko su se sukobljavali general Petar Stipetić i Jozo Radoš, Lucić sa Željkom Antunović i posebice s Berislavom Rončevićem.



Sve dosad zapovjednici su izlazili kao pobjednici prije svega zahvaljujući podršci vrhovnog zapovjednika. Sada se očekuje da će se premijerka Kosor i predsjednik Mesić dogovoriti da nakon sedam godina uz sve počasti ode načelnik Stožera. Uostalom, naglašava Arsen Bauk, pravilo je da u slučaju loše komunikacije između ministra obrane i načelnika stožera funkcijom plati ovaj potonji.




Komentar Krešimira Žabeca: Lucić sam sebe smijenio kada je obmanuo Mesića

Lovu u vojnoj bazi s haaškim optuženikom Markačem, lažnom izvještavanju vrhovnog zapovjednika o nabavi kamiona, protuzakonitom predlaganju promaknuća, sumnjivom slanju generala Milićevića na školovanje u SAD, građevinskm radovima na aerodromu Udbina sada se pridružilo i neizvještavanje  ministra obrane i predsjednika Republike o incidentima u Afganistanu. General Lucić jednom je prilikom javno priznao kako se zna nametnuti politici i plivati među političarima.



U tom svom plivanju i nametanju očito se malo “prekombinirao”. Kada je, prema neslužbenim informacijama, svoj drugi mandat načelnika dobio u sklopu trgovine Mesića i Sanadera po principu “ti meni Lucića, ja tebi Nevena Juricu”, general se očito osjetio jako moćnim. Toliko moćnim da procjenjuje kada i koju informaciju proslijediti ministru obrane, a koju ne. Takvi postupci vojnika u civilnom društvu su nedopustivi.



Predsjednik Mesić je dosad u svim slučajevima štitio Lucića.



Ljubav je navodno pukla nakon Lucićeva svjedočenja o nabavi vojnih kamiona. Mesić jednostavno nije mogao shvatiti da ga je Lucić lažno informirao. I to u afektu. 



Odluka o smjeni je navodno gotova stvar, sada se samo traži pozicija na koju će Lucić biti imenovan. Čak ni Mesić više ne može braniti njegove “nestašluke”. ( Krešimir Žabec)



Krešimir Žabec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:56