ISTRAGA PRIVATIZACIJE

Za SDP je prodaja Ine čista, HDZ želi otkriti pravi motiv

Boris Kunst (HDZ) želi da se provjeri zašto je država odlučila prodati ‘domaće crno zlato’
 Rankok Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Članovi saborskog istražnog povjerenstva koje treba ispitati privatizaciju Ine danas su ostali podijeljeni oko toga je li privatizacija najveće hrvatske naftne kompanije bila zakonita i u hrvatskom interesu.

Karijes krezube Hrvatske

SDP-ovi članovi tvrdili su da je 2002. godine, za vrijeme Račanove Vlade, prodaja 25 posto plus jedne dionice mađarskom MOL-u bila transparetna i zakonita, dok su HDZ-ovci ustrajali da treba utvrditi stvarne motive privatizacije za koju, smatraju, nije bilo opravdanja.

- Privatizacija Ine je karijes za Hrvatsku. Od prodaje MOL-u Hrvatska je postala krezuba. Treba vidjeti zašto se došlo na ideju privatizacije tvrtke koja je bila regionalni lider, zašto se država odlučila prodati ‘domaće crno zlato’ - smatra Boris Kunst (HDZ). Zatražio je da se ispita tko je i zašto dao znatno veća upravljačka prava MOL-u od njegovog vlasničkog udjela, tko se založio da MOL ima pravo veta na poslovne odluke te tko je predložio da Vlada omogući MOL-u uvoz mađarske radne snage kada je Hrvatska imala oko 400.000 nezaposlenih. Njegov kolega Goran Marić ustvrdio je da mu prvi ugovor s MOL-om sliči na “ortački ugovor”.

Traže zapisnike

Predsjednica povjerenstva Dragica Zgrebec (SDP) rekla je da se iz dostavljene dokumentacije vidi kako je sve bilo po Zakonu o privatizaciji Ine, da se MOL nikada nije koristio pravom veta te da je mađarska tvrtka preuzela i obvezu ulaganja u Inu oko 1,5 miljardi dolara. HDZ-u je pručila da su od 2004. godine imali šansu raskinuti ugovor ako su ga smatrali štetnim.

Svi su se ipak složili da se od Vlade zatraže zapisnici sa sjednica na kojima se odlučivalo o Ini iz kojih bi se moglo vidjeti tko se od ministara za što zalagao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:21