ZATRAŽILI POVLASTICU

ZABORAVILI NA OBEĆANJA I ZATRAŽILI POVLASTICU Mostovih osam zastupnika prima naknadu za odvojeni život, pa čak i jedan bez žene i djece!

Zastupnica Strenja Linić među prvima je tražila ukidanje beneficija, ali je ipak pristala na isplatu posebnog dodatka
 Goran Mehkek/EPH

Iako su im puna usta najava o smanjenju plaća i ukidanju beneficija saborskih zastupnika, Most ne samo da još nije krenuo u realizaciju tih obećanja već pokazuje da su itekako skloni i sami uživati u svim povlasticama koje donosi saborski mandat. Od 15 zastupnika Mosta njih osam iskoristilo je pravo na 1000 kuna mjesečne naknade za odvojeni život. Među njima je je i Mario Klobučić, inače iz Metkovića, a koji u svojoj kartici navodi da nije oženjen i da nema djece.Takvu naknadu ne koristi jedino potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak premda ima pravo te pet mostovaca koji žive u Zagrebu ( Lovrinović, Mišić, Martinović, Matulić i Sladoljev) pa ionako nemaju pravo na spomenutu naknadu.

Najviše iz HDZ-a

Prema podacima koje smo dobili iz Sabora, od 151 zastupnika rješenje o isplati naknade za odvojeni život izdano je za njih ukupno 64. Među njima je najviše zastupnika HDZ-a - 20, te zastupnika SDP-a - 17. To je logično budući da te stranke i imaju najviše mandata.

Naknadu za odvojen život odlučila je uzeti i Ines Strenja Linić premda je upravo ona bila među najglasnijim članovima Mosta koji su najavljivali rezove u pravima saborskih zastupnika.

Prvi potezi

Neposredno nakon konstituiranja Sabora 28. prosinca prošle godine Strenja Linić je tvrdila da će im prvi potezi biti - smanjenje broja saborskih zastupnika i njihovih plaća, kao i beneficija.

- Jer je Hrvatskom saboru potrebno vratiti dignitet. Biti saborski zastupnik mora biti čast svakoga građanima - poručila je tada. No, čini se da je Strenja Linić tu čast ipak odlučila i naplatiti.

Iz svega proizlazi da će samo za spomenute naknade u ovoj će godini iz proračuna biti isplaćeno oko 580 tisuća kuna, što znači oko 2,3 milijuna kuna za sve četiri godine mandata. Osim ako Most ne ispuni svoje obećanje i ukine ta prava.

No, oni koji koriste pravo na naknadu za odvojen život te primaju troškove smještaja u Zagrebu nemaju pravo na dnevnice za dan dolaska i povratka sa zasjedanja, odnosno sa sjednica saborskih odbora ili kluba zastupnika.

9000 kuna godišnje

Svaki zastupnik na naknadi, dakle uz plaću od 16 tisuća kuna te paušal od 1500 kuna mjesečno može zaraditi još devet tisuća kuna godišnje jer se ona isplaćuje za vrijeme kada Sabor zasjeda, što je devet mjeseci godišnje. Ustavom je propisano da Sabor ne zasjeda od 15. srpnja do 15. rujna te od 15. prosinca do 15. siječnja.

Iako nemaju obitelj, zastupnici dobivaju 1000 kuna mjesečno

Pravo na naknadu za odvojen život propisano je Zakonom o pravima državnih dužnosnika te Odlukom o smještaju zastupnika i na nju imaju pravo zastupnici koji žive najmanje 50 kilometara od Zagreba. No, dok primjerice kolektivni ugovor za državne službenike detaljno propisuje da se radi o naknadi koja pripada službeniku i namješteniku za “život odvojen od obitelji” te se isplaćuje “za pokriće povećanih troškova života zbog odvojenosti od obitelji”, za dužnosnike nije tako precizan. Ne čudi stoga što naknadu za odvojen život primaju i zastupnici koji nemaju ni bračnog partnera niti djecu, poput SDP-ovaca Peđe Grbin, Dragice Zgrebec koji su i u prošlom sazivu bili zastupnici i Sabine Glasovac, nekadašnje zamjenice ministra obrazovanja te HDZ-ovca Leona Žulja, koji u svojoj imovinskoj kartici iz 2013. navodi da nije u braku i nema djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:36