MEĐUNARODNI USPJEH

Zagrebačko sveučilište prvi put ušlo u klub ‘500 naj’ na svijetu

Šangajska lista jedno je od najcitiranijih rangiranja pa je ovo veliki uspjeh i za cijelu državu
 Goršić/CROPIX

ZAGREB - Šangajsko sveučilište Jiao Tong objavilo je listu top 500 sveučilišta za 2011. godinu, a na njoj se prvi put našlo i Sveučilište u Zagrebu. Prva tri mjesta na listi zauzeli su Harvard, Stanford i Massachusetts Institute of Technology (MIT). Četvrto je Sveučilište Berkeley, a peti Cambridge. Slijede California Institute of Technology, Princeton, Columbia University, University of Chicago i Oxford.

Nekoliko pokazatelja

Zagrebačko Sveučilište plasiralo se na dno ljestvice, u kategoriji sveučilišta od 401. do 500. mjesta. I u toj je kategoriji najviše američkih sveučilišta, slijede kineska i japanska. Od zemalja u okruženju u kategoriju sveučilišta rangiranih između 401. i 500. mjesta plasiralo se i Sveučilište u Ljubljani.

Šangajska lista jedno je od najcitiranijih rangiranja, a bazira se na nekoliko pokazatelja akademskog i istraživačkog uspjeha: broju završenih studenata i profesora koji su dobitnici Nobelove nagrade ili Fieldsove medalje (dodjeljuje se za izvanredna postignuća u matematici znanstvenicima u dobi do 40. godina), broju istraživača čiji se radovi redovito citiraju u drugim znanstvenim publikacijama, broju članaka objavljenih u prestižnim znanstvenim časopisima kao što su Nature i Science, broju članaka indeksiranih u najrelevantnijim znanstvenim bazama te akademskom uspjehu u odnosu na broj stalno zaposlenih profesora pojedine institucije.

Apsurdna situacija

- To je veliki uspjeh ne samo za Sveučilište, nego i cijelu zemlju. Šangajska lista prvenstveno prepoznaje znanstvene rezultate pa je ovakav plasman prije svega zasluga ljudi koji se bave znanstvenim radom. Pomalo je apsurdno da se to dogodilo u trenutku kada je hrvatski istraživački sustav u dosta nesređenom stanju - komentirao je prof. dr. Aleksa Bjeliš, rektor zagrebačkog Sveučilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 17:18