RASPRAVA O PAKETU ZAKONA

Zakoni umanjuju moć ‘dekana faraona’jer će se vrednovati svačiji rad

‘Ne’ novim zakonima odmah su rekli dekani pravnih fakulteta. Što o promjenama misle kolege s drugih fakulteta?
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Paket zakona iz područja znanosti i visokoga školstva o kojima bi uskoro trebala raspravljati Vlada (o znanosti, visokom školstvu i sveučilištu) podigao je na noge dio akademske zajednice. Svoje “ne” zakonima odmah su rekli dekani pravnih fakulteta koji su se, kako doznajemo, prošli tjedan sastali i s premijerkom Kosor.

Budu li zakoni prihvaćeni najavili su i Ustavnu tužbu. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu u ponedjeljak su najavili štrajk kao mogući oblik borbe protiv zakona. Jučer poslijepodne o zakonima je raspravljao i Senat zagrebačkog sveučilišta.

Knjiga komentara

- Ne mogu prejudicirati zaključke, no prikupili smo cijelu knjigu komentara. Nije mi jasno zašto ministar Fuchs toliko forsira da se donesu novi zakoni, ako o njima nije postignut konsenzus - kazao je rektor Aleksa Bjeliš uoči sjednice Senata. Istaknuo je kako je pitanje zakona vrlo kompleksno.

- Ključni su problemi autonomija sveučilišta, odgovornosti i kako ju postaviti te pitanje studija kao javnoga dobra. Bojimo se da će nakon ukidanja školarina nedostajati novca za finaciranje visokoga školstva za što već sada postoje naznake. To bi moglo utjecati na pad kvalitete, javni dio sustava postat će ranjiv, što će otvoriti prostor za privatni sektor po modelu koji se sada događa u zdravstvu - rekao je Bjeliš koji nam je otkrio kako je sastanak s premijerkom tražio i Rektorski zbor.

Ugledni hrvatski znanstvenici koji žive u inozemstvu smatraju, pak, da će veliki dio akademske zajednice uvijek biti protiv promjena, ma kakve one bile.

Ugrožavanje tradicije

- Javna rasprava o zakonima izuzetno me razočarala. Akademski građani s najlošijih fakulteta i iz znanstvenih područja u kojima je Hrvatska na samom dnu u rješenjima su vidjeli "komercijalizaciju" koje nema, "ugrožavanje hrvatske tradicije" koja je, ako uopće postoji, dovela do današnjeg stanja te ne predstavlja bilo što vrijedno očuvanja, i "fah-idiotizaciju". To, valjda, prigovaraju oni koji misle da je bolje biti idiot bez faha. A sve su to, naravno, vapaji ljudi koji se boje za svoje nezasluženo stečene akademske pozicije i status - komentirao je Boris Lenhard sa Sveučilišta u Bergenu.

Inicijative koje vode uvođenju promjena i financijske discipline načelno podržava i Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

- Čini se da zakoni nude dobru šansu kvalitetnim profesorima i znanstvenicima da urede sustav zadržavajući profesionalnu neovisnost, ali prihvaćajući odgovornost za stručnu i financijsku provedbu zacrtanih planova i programa - rekao je Đikić koji smatra kako je je u svemu najvažnije to kako će se zakoni provoditi u praksi.i

- Iako je tekst kompleksan, zakon nudi besplatno visoko obrazovanje.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 04:16