OPELJEŠEN PRORAČUN

ZAPANJUJUĆI REZULTATI ISTRAGE Službenici su požeški sud potkradali čitavo desetljeće, oteli milijune?

Novac od sudskih pristojbi uzimao je još najmanje jedan službenik, a za osumnjičenu Višnjicu Mlinarić sadašnja i bivša šefica suda kažu da nije bilo osnove za sumnju jer je ostavljala dojam da posao obavlja savjesno
 Vlado Kos / CROPIX

Istraga o načinu na koji je zapisničarka Općinskog suda u Požegi Višnjica Mlinarić potkradala državni proračun, trpajući u vlastiti džep - kako se sumnja - novac koji su za sudske troškove i kazne plaćale pravomoćno osuđene osobe, došla je do zapanjujućeg rezultata: novac je otuđivan dulje od deset godina! Sudska zapisničarka, kako je Jutarnji pisao početkom ožujka, od stranaka je primala novac za sudske troškove i kazne, a potom krivotvorene uplatnice lijepila u sudski spis. Kad se sucu požeškog Općinskog suda Damiru Ronku, dok je 2. ožujka listajući sudski spis, učinila sumnjivom jedna uplatnica i kad je o svemu obavijestio predsjednicu suda Snježanu Polgar, nitko nije mogao pretpostaviti da će istraga ustanoviti kako to nije usamljen slučaj. Državni je proračun na taj način potkradan dulje od desetljeća, a ukupni bi iznos, iako istraga još nije okončana, mogao biti vrtoglav.

Sporan način plaćanja

No, Jutarnji je list u posjedu dokumenta iz kojega je razvidno da sudska zapisničarka, koja je u međuvremenu dobila otkaz i protiv nje je podignuta kaznena prijava, nije bila jedina osoba Općinskog suda u Požegi koja je novac od sudskih pristojbi i kazni trpala u vlastiti džep. Postojao je još najmanje jedan službenik koji je to činio.

No, kako je bilo moguće da novac, koji je trebao završiti u državnom proračunu, dulje od jednog desetljeća netko krade, a da to ostane neotkriveno? Sadašnja predsjednica Općinskog suda u Požegi, Snježana Polgar, kaže da je tome pogodovao i način na koji su se plaćale kazne i pristojbe. Naime, kada stranka dobije uplatnicu, na njoj je uz iznos, sve donedavno, bio upisan samo broj računa državnog proračuna.

Nije bilo provjere

Kako je riječ o računu na koji dnevno stižu stotine tisuća uplata i kako nije postojao mehanizam da iz državnog proračuna sud dobije povratnu informaciju je li kazna plaćena, sudska je zapisničarka tu činjenicu iskoristila. Znala je da sud ne dobiva izvješća koje su kazne plaćene, a koje nisu pa je od stranaka uzimala novac, nerijetko na sudskom hodniku ili u obližnjem kafiću, a krivotvorenu uplatnicu ulijepila u spis. Kako ni uplatnice nitko nije provjeravao, bilo je moguće da se državni proračun potkrada godinama.

No, kad je riječ o uplatama novca za sudske troškove i kazne, sada vrijedi drugačija praksa.

Sada obavještava Fina

Danas svaki sud u Hrvatskoj ima svoj poziv na broj, koji se mora upisati na uplatnicu zajedno s OIB-om okrivljenika i brojem sudskog predmeta. Nakon uplate Fina tjedno obavještava sudove o uplatama, tako da na sudu imaju točan uvid što je plaćeno, a što nije. Dakle, dokaz o uplati nije više samo uplatnica dostavljena u spis, nego i obavijest Fine da je novac stvarno uplaćen.

Sadašnja i bivša predsjednica suda, Snježana Polgar i Marija Balenović, ističu da nije bilo razloga za sumnje jer je zapisničarka ostavljala dojam osobe koja posao obavlja korektno i savjesno. No, kada se otkrilo da to nije tako, bilo je prekasno.

- U cijeloj toj priči, koja je mučna za sud, upravo je nevjerojatno da nitko od stranaka koje su davale novac zapisničarki, umjesto da iznos uplate na pošti ili u Fini, ne posumnja da nije uobičajeno predavati gotovinu zapisničarki na sudskom hodniku ili u kafiću - kaže predsjednica Općinskog suda u Požegi Snježana Polgar. - Nismo imali niti jednu jedinu pritužbu stranaka, ustvrdila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:31