KRAĐE NA SUDOVIMA

SLUČAJ O KOJEMU JE CIJELI GRAD BRUJAO GODINAMA Uhićena najsitnija riba, korumpirani službenici na slobodi, a pokradeni su milijuni

Velike su šanse da će D.K. u zatvoru biti tijekom cijelog postupka, budući da je već jednom bježao iz Hrvatske i nekoliko godina, čekajući da nastupi zastara, proveo u BiH kako bi izbjegao služenje zatvorske kazne
 Vlado Kos / CROPIX

Požežanin D. K. (45) koji je Jutarnjem listu ispričao koga je, kako i na čiji poticaj podmitio u Županijskom sudu u Požegi da bi zauzvrat izbjegao plaćanje troškova sudskog postupka u iznosu nešto većem od 82 tisuće kuna, uhićen je prošlog ponedjeljka, na dan kada je njegovo svjedočenje objavljeno u Jutarnjem listu.

Dan kasnije određen mu je jednomjesečni pritvor s velikim izgledima da D. K. ondje i ostane do okončanja postupka, s obzirom na mogućnost bijega, jer je već jednom bježao iz Hrvatske i nekoliko godina - čekajući da nastupi zastara - proveo u Bosni i Hercegovini da bi izbjegao služenje zatvorske kazne.

Nalog Odvjetništva

D. K. je uhićen na temelju naloga Općinskog državnog odvjetništva u Požegi. Njega je 24. srpnja kazneno prijavio Predrag Dragičević, sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu, stalna služba u Požegi, tereteći ga da je krivotvorio poštansku uplatnicu koja je kao dokaz uplaćenog iznosa od 82.825,83 kune završila u sudskom spisu.

Zanimljivo, iako je uplata trebala biti obavljena još 2007. godine, spomenuti sudac Županijskog suda u Požegi reagirao je tek nakon što je Jutarnji list objavio faksimil krivotvorene uplatnice, dakle s osam godina zakašnjenja! Sve vrijeme ta se uplatnica nalazila u sudskom spisu predmeta u kojem je presuđen D. K., a sudio Predrag Dragičević.

Druga je zanimljivost što u veljači, kada je otkriveno da je i službenica Općinskog suda u Požegi, V. M., zapisničarka u kaznenom odjelu, također godinama od stranaka uzimala novac i u sudske spise lijepila krivotvorene uplatnice, nije bila uhićena.

Kaznena prijava

Ona je dobila izvanredni otkaz i protiv nje je Općinski sud u Požegi podigao kaznenu prijavu pa je za sada na tome završilo. Za razliku od nje, D. K. je uhićen i određen mu je pritvor. On međutim tvrdi da nije krivotvorio uplatnicu, nego da je poslušao sugestiju voditelja ovršnog odjela na požeškom sudu D. M.-a da trećinu iznosa kazne uplati službeniku za izvršenje sankcija. D. K. - kao što smo već pisali - objašnjava da je tako i postupio te sudskom službeniku K. J. u gotovini, u njegovu uredu u prostorijama Županijskog suda, predao 22 ili 25 tisuća kuna (točnog iznosa nije se mogao sjetiti), na što mu je ovaj rekao da će za nekoliko dana dobiti rješenje.

Zadovoljan što je kaznu platio znatno manje, D. K. je, tvrdi, s dvije tisuće kuna nagradio i sudskog službenika koji mu je savjetovao kako će to napraviti.

Rješenje, naravno, nikada nije dobio, a s obzirom da mu tijekom osam godina nije stizala nikakva opomena za plaćanje, D. K. je, kaže, mislio da je sve u redu.

U međuvremenu je K. J., službenik izvršenja sankcija na Županijskom sudu, umro, a D. M., voditelj ovršnog odjela - neposredno pred izbijanje afere s falsificiranim uplatnicama na Općinskom sudu u Požegi dao otkaz i navodno se zaposlio u Njemačkoj.

Tako je za sada uhićen samo D. K., građanin koji je sudskim službenicima dao mito.

Slučajevi potkradanja državnog proračuna, kamo je trebao biti uplaćen iznos troškova kaznenog postupka i kazni, koji su se događali i na Općinskom i na Županijskom sudu u Požegi (a riječ je, navodno, o milijunskim iznosima) trajali su godinama, tvrde upućeni.

Bez kontrole

Nejasno je kako to nisu znali predsjednici spomenutih sudova, kao ni suci u čije su spise lijepljeni krivotvoreni dokumenti o uplatama, kada je cijela Požega o tome brujala godinama.

Također, posve je nejasno i nerazumljivo da godinama nije postojala baš nikakva kontrola jesu li iznosi koje su morale platiti osuđene osobe uistinu plaćeni.

Predsjednici sudova, na temelju Zakona o sudovima i Sudskom poslovniku, među ostalim su odgovorni i za pravilno i zakonito obavljanje poslova sudske uprave. Očito, njihovi propusti omogućili su da sudski službenici, bez ikakvog nadzora, rade što hoće.

I dakako, najstrašnije je što se u sudovima, državnim institucijama čiji je posao kažnjavanje onih koji čine kaznena djela, događaju kaznena djela. Pljačkao se državni proračun iz kojeg i suci i sudski službenici dobivaju plaće.

KAKO SE KRALO Negativni izvještaji, dojave...

Donedavni službenik D.M., koji je prema iskazu uhićenog D.K.-a bio mozak operacije podmićivanja, a sada je navodno u Njemačkoj, godinama je, tvrde upućeni, imao razrađen način uzimanja mita. Kad bi odlazi na teren, u domove ljudi čiju je imovinu, na temelju sudskih naloga, trebalo ovršiti, za 100 do 300 eura, ponekad i više, napisao bi tzv. negativni izvještaj, odnosno da se osobi nije imalo što zaplijeniti. Mada se, u nekim slučajevima, radilo o vrlo imućnim osobama. D.M. je, navodno, prodavao i informacije kada će kao sudski službenik izlaziti na teren da bi obavio ovrhu, pa je onima kojima je prijetila pljenidba imovine dao dovoljno vremena da najvrednije stvari odnesu iz kuće. Da ne bi izbila afera, tzv. negativni zapisnici su uništeni, tvrdi izvor Jutarnjeg lista, a D.M., premješten s ovršnog odjela, na mjesto kaznenog upisničara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:06