NOVI SLUČAJ

ZAPOSLENIK CROATIA AIRLINESA POZITIVAN NA KORONAVIRUS Riječ je o djelatniku koji radne dužnosti obavlja u uredskim prostorijama

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 26.03.2020. u 14:47

Zagreb, 040119.
Zrakoplov Airbus A320 aviokompanije Croatia airlines na MZLZ Franjo Tudjman.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Croatia Airlines izvijestio je u priopćenju medije da je jedan od njihovih zaposlenika pozitivan na koronavirus.

Konkretno, radi se o zaposleniku Sektora tehničkih poslova, koji svoje radne dužnosti obavlja u uredskim prostorijama. Navedeni zaposlenik od 17. ožujka  koristi bolovanje i od tada je kućnoj izolaciji, dakle nije bio u izravnom kontaktu s radnim kolegama od 16. ožujka, poručuju iz Croatia Airlinesa.

Sukladno predviđenim procedurama Croatia Airlinesa za postupanje u ovakvim situacijama, koje su usklađene s najaktualnijim uputama hrvatskih javnozdravstvenih tijela, u kompaniji je već počeo postupak obavještavanja svih zaposlenika koji su bili u kontaktu sa zaraženim kolegom prije njegovog odlaska na bolovanje.

Popis tih zaposlenika dostavit će se nadležnim zdravstvenim institucijama i očekuje se da će sve osobe s popisa biti pozvane na testiranje na koronavirus.

Također, svi zaposlenici s navedenog popisa dobit će striktne upute da redovito prate svoje zdravstveno stanje te da, u slučaju potrebe, o svemu obavijeste izabranog liječnika, svog izravnog rukovoditelja u tvrtki i Voditelja integralne zaštite Croatia Airlinesa.

Radna prostorija u kojoj je zaraženi zaposlenik tvrtke obavljao svoje profesionalne dužnosti, kao i svi okolni radni prostori u Sektoru tehničkih poslova, preventivno su dezinficirani 18. ožujka, a tijekom dana bit će ponovno dezinficirani. 

Važno je naglasiti da se u Croatia Airlinesu još od siječnja  kontinuirano prate i uvažavaju preporuke svih nadležnih javnozdravstvenih i strukovnih institucija u vezi s epidemijom koronavirusa.

Početkom veljače cjelokupnom operativnom osoblju (letačko, zemaljsko, prodajno i tehničko osoblje), koje je u izravnom kontaktu s putnicima i zrakoplovima, u svim domaćim i međunarodnim odredištima podijeljene su kirurške maske, jednokratne gumene rukavice, tekućine za dezinfekciju i higijenske maramice, kao i dodatne količine dezinfekcijskih sredstava koja su standardni dio opreme zrakoplova.

Također, u sklopu operativnih priručnika tvrtke propisane su procedure i postupci za slučaj uočavanja infektivne bolesti kod članova posade ili putnika.

Dana 10. ožujka 2020. aktiviran je Krizni stožer tvrtke, koji poduzima sve potrebne korake u suradnji s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, s ciljem da se zdravstvena sigurnost putnika, članova posade zrakoplova i svih drugih zaposlenika tvrtke zadrži na najvišoj mogućoj razini.

Tako je sredinom ožujka donesena i odluka o smanjenju koncentracije zaposlenika na svim lokacijama tvrtke, te je dio njih upućen na godišnji odmor, a dio na obavljanje radnih dužnosti od kuće. Svi zaposlenici koji prijave simptome respiratorne infekcije istodobno se oslobađaju radnih dužnosti, uz napomenu da se jave svom liječniku i da o svom zdravstvenom stanju svakodnevno obavještavaju nadležnu osobu u Croatia Airlinesu.

Nadalje, svi radni prostori tvrtke periodički se dezinficiraju i provodi se pojačano čišćenje radnih površina tijekom radnog vremena. Nakon potresa u Zagrebu do daljnjega je obustavljen rad u upravnoj zgradi tvrtke u Buzinu.

Putničke kabine zrakoplova pojačano se čiste uoči svakog leta i svi se zrakoplovi preventivno dezinficiraju nakon zadnjega dnevnog leta. Reducirana je usluga u zrakoplovu (ponuda hrane, pića i tiskovina), a iz zrakoplova su uklonjeni svi promotivni materijali, javljaju iz Croatia Airlinesa.

Prema uputama HZJZ-a i Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, svi su zrakoplovi opremljeni dovoljnim količinama anketnih listića Passenger Locator Form (PLF) kako bi se osigurala kontrola putnika koji ulaze u Hrvatsku.

Sve navedene mjere kompanija je poduzela kako bi se u najvišoj mogućoj mjeri smanjio rizik prenošenja zaraze, a pritom je osiguran nastavak poslovnih procesa.

Croatia Airlines i dalje će redovito obavještavati internu i eksternu javnost o svim eventualnim novim informacijama te potrebnim zaštitnim mjerama, stavljajući na prvo mjesto brigu o zaštiti cjelokupnog javnozdravstvenog stanja Republike Hrvatske.

Izdvajamo